• četvrtak, 25. april 2024.
Viši rang takmičenja za rumske odbojkašice
Projekti | Ruma
0 Komentara

Viši rang takmičenja za rumske odbojkašice

8. novembar 2018. godine

Ovaj klub može da se podiči igračicama sa svog terena, odnosno devojke iz Rume su zajedno sa stručnim štabom zaslužne za plasman u viši rang

Piše: S.Belotić

Ženski odbojkaški klub Ruma osnovan je 1992.godine, a pre toga funkcionisao je kao klub Gimnazijalac Sava Komerc. Ove godine rumske odbojkašice ponovile su jedan od mnogih uspeha tokom 26 godina postojanja, plasiravši se u viši rang takmičenja, iz Republičke lige grupa Sever u Prvu B odbojkašku ligu Srbije. Trenutni predsednik kluba je Sanja Kovačević Vuković, prvi trener je Slobodan Gajević, trener prve ekipe, zatim Nela Božić, trener druge ekipe, Milenko Marinković, pomoćni trener i Ljiljana Karanović, trener devojčica uzrasta do 10 godina starosti.

ZOK RumaOvaj klub može da se podiči igračicama sa svog terena, odnosno devojke iz Rume su zajedno sa stručnim štabom zaslužne za plasman u viši rang. Prvu ekipu čine mlade devojke, samo tri seniorke, a najviše je juniorki rođenih 2000. i 2001. godine, zatim kadetkinja rođenih 2002. i 2003.godine, a zbog talenta u prvoj ekipi igra i jedna pionirka, inače i juniorska reprezentativka Srbije u odbojci.

U sezoni 2017/2018.prva ekipa bila je prvoplasirana u Republičkoj ligi grupa Sever. U aprilu ove godine Ruma je bila domaćin kvalifikacionog turnira za popunu 1.B lige. Tada su se Rumljanke pred domaćom publikom plasirale u viši rang takmičenja, uz beogradski Radnički, dok ekipama Timok iz Zaječara i Bambi volej iz Prijepolja to nije pošlo za rukom.

Danas, posle sedam kola u 1.B ligi Srbije, ŽOK Ruma deli treću poziciju sa ekipom iz Ivanjice. Na vrhu tabele je neprikosnoveni Radnički Beograd, dok drugu poziciju zauzima ekipa Čajetina Zlatibor.

– Finansijski momenta je taj koji određuje krajnje domete i rang u kom će se naš klub takmičiti, kaže trener Slobodan Gajević. – Ulaskom u 1.b ligu igramo utakmice u celoj zemlji. Od sedam utakmica, u pet smo zabeležili pobedu, a dve smo izgubili od vodeće dve ekipe na tabeli. Viši rang takmičenja porazumeva i veće troškove, a finansiramo se iz budžeta Opštine Ruma, donacija i pomoći prijatelja. Opština nam je prelaskom u viši rang naknadno dodeljivala dodatna sredstva i moram reći da je to dovoljnoda izguramo sezonu. Dodatna sredstva uglavnom se odmar potroše na veće iznose kotizacije. Ako bismo ponovi uspeh iz prošle sezone i prešli u 1.A ligu mislim da troškovi ne bi bili veći, jedino što bismo onda bili u obavezi da plaćamo igračice.

Iako u vrhu tabele, u klubu se nadaju ostanku među prvih pet, a o prelasku u 1.A ligu misliće kasnije.

Slobodan Gajevic (1)– Kad smo prešli u 1.B ligu, misija je bila da ne ispadnemo. Radnički iz Beograda je apsolutni favorit, a naše ambicije su se promenile. Kako sezona odmiče, cilj nam je da ostanemo među prvih pet na tabeli, da afirmišemo mlađe igračice i da spremamo ekipu za sledeću sezonu, i to one devojke rođene 2003.godine i kasnije, koje imaju kvalitet, ali nemaju dovoljno iskustva. Tim pre će uspesi kluba biti značajniji, jer ako se ostvare naši ciljevi, to će značiti da smo samo svojim radom i spostvenim snagama napravili uspeh, s obzirom na to da nemamo igračice sa strane, rekao je Gajević.

Trenutno se u 1.B ligi takmiči 12 timova, na kraju sezone pet će ispasti u niži rang, prvoplasirani će u viši, a naredne sezone za titulu najboljeg boriće se deset klubova, pa će i samo takmičenje biti jednostavnije. Pored ligaškog nadmetanja, rumske odbojkašice beležile su značajne uspehe na međunarodnim turnirima, 1.mesto u Berlinu i Drezdenu u Nemačkoj, drugo u Debrecinu i Oradei(Mađarska i Rumunija), 1.mesto u Sloveniji. Klub ima nekoliko selekcija koje se takmiče u različitim ligama.

Projekat „Sport – karika koja nedostaje“ sufinansira se iz budžeta Opštine Ruma.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: