• subota, 13. jul 2024.
Dočekali asfalt posle više decenija
Projekti | Inđija
0 Komentara

Dočekali asfalt posle više decenija

13. septembar 2017. godine

Ove godine meštanima ulice Petra Kočića u Ljukovu ostvario se san, te su umesto stare dotrajale ulice dobili potpuno novu saobraćajnicu

Piše: M. Balabanović

Ljukovo broji oko 1.800 stanovnika (1)Za selo Ljukovo poznato je da se nalazi nadomak Inđije i od grada ga deli svega nekoliko kilometara. Kroz ovo selo prolazi reginalni put Inđija – Ruma – Sremska Mitrovica – Šid, a poznata je činjenica da na glavnom putu ne postoje trotoari, pa su meštani primorani da hodaju drumom. Dugi niz godina stizali su zahtevi ka lokalnoj samoupravi za rešavanje ovog ali i mnogih drugih infrastrukturnih problema koji su gorući u ovom selu. Jedan od prioriteta jesu i i projekti poput asfaltiranja ulica,  krpljenje udarnih rupa i nepostojanje kanala ispred kuća. Ove godine meštanima ulice Petra Kočića u Ljukovu ostvario se san, te su umesto stare dotrajale ulice dobili potpuno novu saobraćajnicu. Javno preduzeće za upravljanje putevima i parkiralištima „Inđija put” izvršilo je rekonstrukciju pomenute ulice, čija je dužina 900 metara.

Projekti za sva sela

Zoran Milicevic, direktor (1)– Završili smo celokupan projekat koji je obuhvatao radove na asfaltiranju kolovoza, nasipanje bankina i iskop kanala za kišnu kanalizaciju. Nakon toga smo postavili i odgovarajuću horizontalnu signalizaciju, tako da su meštani ove ulice nakon toliko godina čekanja dobili ulicu kakvu treba da imaju u 21. veku – istakao je Zoran Milićević, direktor JP „Inđija put” .

Radovi su finansirani iz budžeta opštine Inđija i deo su projekta godišnjeg redovnog održavanja saobraćajnica. Vrednost radova rekonstrukcije ulice iznosila je oko tri miliona dinara.

– U narednom periodu ćemo nastojati da što više saobraćajnica revitalizujemo, pogotovo u seoskim sredinama, jer je cilj lokalne samouprave da se izjednače uslovi života u gradu i selima i poboljša kvalitet života svih meštana.

Kako navodi direktor „Inđija puta”, za sva sela inđijske opštine planirani su infrastrukturni projekti, a u prvoj polovini godine urađeni su pojedini. Tako je u Čortanovcima urađena pešačka staza i  javna rasveta u Čortanovcima, asfaltirana ulica Borivoja Gnjatića u Starom Slankamenu, parking u Maradiku i Beški i plato ispred mesne zajednice u Novom Slankamenu.

Najmlađe naselje

Ulica Petra Kocica dobila asfalt (1)Naselje Ljukovo nalazi se u zapadnom delu opštine, na samo pet kilometara udaljenosti od Inđije. Ljukovo je jedno od najmlađe formiranih naselja na teritoriji opštine Inđija. Posle II svetskog rata ovde je živelo tek oko 500 ljudi, da bi se tokom narednih decenija broj kontinuirano povećavao. Prema poslednjim podacima popisa stanovnika iz 2002. godine, u Ljukovu živi 1800 ljudi. Stanovništvo se pretežno bavi poljoprivredom, mada zbog blizine Inđiji, jedan deo meštana radi u gradskoj sredini. Ljukovo je većim delom naseljeno Srbima koji čine skoro 95 posto žitelja, dok ostatak najvećim delom pripada Hrvatima i Ukrajincima. U centru naselja smeštena je novoizgrađena pravoslavna crkva. U selu se nalazi ogranak OŠ „Petar Koćić” iz Inđije kao i KUD „Čigra” koje je osnovano 2002. godine i broji oko 50 članova, koji neguju tradiciju i kulturno blago svog naroda.

Tekst je napisan u sklopu realizacije Projekta „Ravnomerni razvoj: da selo bude kao grad“ koji je finansiran iz sredstava budžeta Opštine Inđija

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: