• nedelja, 14. jul 2024.
Bešenovo: Đorđe Nedeljković, spasilac i volonter Crvenog krsta
Projekti | Reportaža
0 Komentara

Bešenovo: Đorđe Nedeljković, spasilac i volonter Crvenog krsta

29. decembar 2021. godine

Fruška gora je oduvek rađala heroje. Nekad ratne, nekad one koji se bore rečju ili četkom, a nekad i one koji su, bez imalo lažne skromnosti, spasili gomilu ljudskih života.

Među tim spasiocima, herojima, svakako je i Bešenovac Đorđe Nedeljković, dugogodišnji volonter Crvenog krsta i profesionalni spasilac na vodi.

Još kao dečak, u osnovnoj školi, pridružio se mitrovačkom Crvenom krstu, a, kako je vreme odmicalo, humanost je rasla, pa je ubrzo završio i srednju medicinsku školu, podredivši svoj život spasavanju tuđih.

I, nakon brojnih profesionalnih uspeha, kao, između ostalog, i brojnih akcija dobrovoljnog davanja krvi, 2001. godine, među prvima u Srbiji, postaje profesionalni spasilac.

– -Nakon kraćeg lutanja, bio sam spasilac bukvalno svuda. Na rekama, jezerima, na moru. Radio sam i tri godine u Sremskoj Кamenici kao medicinski tehničar, a zatim i na odeljenju Dečije hirurgije i Hitne pomoći u Sremskoj Mitrovici – kaže Đorđe, koji je iskustva imao i u novosadskoj Hitnoj, ali i u vojsci, kao profesionalni ronilac, gde takođe provodi tri godine.

Ali, životni put vratio ga je u rodno Bešenovo i Sremsku Mitrovicu, gde nakon formiranja Tima za delovanje u nesrećama, kada je obučeno 10 spasilaca, postaje koordinator.

– Delujemo u nesrećama, a imamo i čamac. Od skoro, radimo i na mitrovačkoj plaži, i to vrlo ozbiljnije nego prethodnih godina. Sada sve to ima neki smisao, a u Crvenom krstu ima dosta dobre dece, kvalitetnih volontera. Zbog toga sam posebno srećan i zadovoljan, jer odgovorni su, vredni, a pritom studiraju ili su još školarci – priča Đorđe.

Ljudskih života je, kaže, spasao nebrojeno, ali nikako se tako nečim nije hvalio, čak ni našoj redakciji. Ipak, postoje neki slučajevi koji će mu ostati u sećanju.

– Izdvojio bih jedan događaj sa Belog kamena. Bio sam jednom prilikom tamo na kupanju, nisam bio na dužnosti, a tamo je bilo i nekoliko momaka, očito pripitih. Jedan od njih je skočio u vodu sa visine. Ja sam stajao sa strane i prosto mi je upao u oči njegov skok, iako sam bio poprilično daleko. Кada je skočio, samo je udario o površinu vode i ostao na njoj. Počeo sam da trčim ka njemu, a ljudi u blizini su već počeli da ga izvlače. Poslednji ga prihvatam i shvatam da je izbio vazduh iz pluća i praktično prestao da diše, što dalje prouzrokuje prestanak rada srca. Dakle, bio je klinički mrtav. Odmah sam krenuo sa reanimacijom, koja je trajala oko 45 minuta, i to bez ikakvih dodatnih materijala, što bi se reklo – na suvo! Pritrčao je u međuvremenu još jedan kolega, takođe iz Bešenova, koji je bio na kupanju. Nakon pomenutog vremena, uspeli smo i vratili ga, takoreći, iz mrtvih. To je neverovatna priča i da nije bilo našeg veštačkog rada srca, svakako ne bi mogao da preživi. A preživeo je bez posledica – seća se Đorđe.

Tokom njegovog života, desila se gomila sličnih situacija, i to mahom van dužnosti.

– Jednom sam konvertovao čoveka na plaži na moru. Išao sam sa plaže i video nekoga kako drži čoveka koji se nagutao vode i koji je bez svesti. Odmah sam dotrčao, zadao mu potrebne udarce, i on je izbacio svu vodu i probudio se. To se sve desilo u par minuta. Takvih dogodovština je bilo dosta, ali, pošto mi je posao, odnosno poziv takav kakav je, spašavanje života je postalo nešto sasvim normalno – priča naš sagovornik.

I sama činjenica da se spašavanjem ljudskih života bavi od malih nogu, govori u prilog uzvišenosti njegovog poziva.

-Drago mi je kada znam da sam spasio nečiji život, osećaj je kao da ne dodiruješ zemlju. Mi u spasilaštvu imamo parolu koja kaže “Spasi jedan život – spasio si čovečanstvo”, jer, mislimo da jedan život možda ne predstavlja ništa, ali zapravo je sve. Ovom parolom učim i svoju decu, ali i decu koju obučavam – kaže Đorđe.

Za kraj, mladima poručuje da humanosti u životu nikada nije dosta, a da jedan ljudski život i samo znanje da si ga spasao, ne može da kupi ništa na ovom svetu. Zato, još jednom se osvrnimo na parolu koju je izgovorio.

N. Milošević

Tekst objavljen u okviru projekta “Seoski divani” koji je sufinansiran sredstvima budžeta Grada Sremska Mitrovica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: