• ponedeljak, 29. april 2024.
Devojčica sa dva rođendana
Reportaža | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Devojčica sa dva rođendana

16. avgust 2018. godine

Pre pet godina Ljubici Adamić je presađeno srce. Sada je ona zdrava i vesela devojčica kojoj se svi raduju

Tekst: S.Đaković

Foto:: privatni album

ljubica sa ocem„Pobedili smo..“, rekao sam joj kad sam je prvi put video nakon  operacije, srećan što je operacija dobro prošla, a brižan kako će dete  sve to posle podneti, seća se Šimi Adamić, trenutaka kada je njegova ćerka Ljubica, pre pet godina dobila novo srce. Sada je sedmogodišnjakinja devojčica  zdravo i veselo dete koje je krenulo u školicu u Beču, gde je stalno pod lekarskim nadzorom. Ipak, ovo leto ona provodi sa roditeljima Šimijem i Katicom, braćom i sestrama u Zasavici 2, gde su joj  na Ognjenu Mariju proslavili – drugi rođendan.   Jer, toga dana 2013. godine  dobila je novu šansu za normalan život.

Ljubica Adamić rođena je u Sremskoj Mitrovici 31. januara 2011. godine, ali od pre pet godina ima za rođendan i  30. jul. Porodica kaže – slaviće ga dok su živi.

Iako je rođena kao zdrava beba, sa svega tri – četiri meseca starosti kod Ljubice su se pojavili zdravstveni problemi zbog kojih je sa mamom  i ocem krenula “po lekarima”, da nađe spas. A on je bio, mnogo kasnije se ispostavilo, samo u transplantaciji srca, jer je dete sa svega 15 meseci doživelo infarkt , bolovalo je od miokardiopatije.

Ljubici je srce presađeno  na bečkoj AKH Klinici, operacija je koštala 120.000 evra. Roditelji nisu imali taj novac i u sakupljanju novca ovoj skromnoj porodici sa petoro dece pomogli su mnogi poznati i nepoznati, mediji među njima i “Sremske novine”, političari, pevači, glumci. Među onima koji su dali pomoć bio je Aleksandar Vučić uplativši novac u ime svoje stranke, pa pevačica Ana Bekuta,  ekipa filma „Montevideo“…

весела девојчицаIako je suma prikupljena u aprilu 2013.  Ljubica čekala novo srce lečeći se u bečkoj klinici. Pre toga lekari su probali sve moguće intervencije, pa i mehaničko srce za nju, ali je za spas ostala jedino – transplantacija.

Dobro se Šimi seća dana kada su mu javili da za Ljubicu stiže novo srce. Bilo je to, veli, oko 9 sati  ujutro 30. jula 2013, godine, a već oko pola šest popodne počela je operacija koja je u AKH klinici u Beču trajala do četiri sata ujutru….

– U pet sati ujutro sutradan u sobu kod deteta smo ušli žena i ja i stajali smo satima kraj nje, radovali se i strahovali sve dok nismo videli kako njeno srce radi preko monitora. Rekao sam : Pepa pobedili smo. Pepa, tako je zovemo od milja, seća se Šimi ovih dana.

Ali, samom operacijom nisu bili rešeni svi problemi zdravlja male Ljubice. Trebalo je uz pomoć lekova da se njeno telo prilagodi novom srcu, zato je morala i mora piti dosta lekova, a neke će koristiti do kraja života. Sve to sada i nije važno koliko činjenica da je ova sedmogodišnja devojčica zdravo i živahno dete, koje ide u školicu i raduje se životu sa svojim najbližima.

слави други рођенданA svoj drugi rođendan proslavila je 30. jula u  kući u Zasavici 2.

– Dok sam živ, slaviću taj dan za svoje dete, jer nam on mnogo znači tada smo spasili njen život. Hvala svima vama koji ste nam pomogli da sakupimo novac i da naše dete normalno živi  – zahvaljuje se Šimi Adamić.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: