• petak, 29. mart 2024.
Sprečeno krijumčarenje antičkog novca i biste legionara
Crna hronika
0 Komentara

Sprečeno krijumčarenje antičkog novca i biste legionara

21. decembar 2017. godine

Carinski službenici su 20. decembra 2017. godine, na graničnom prelazu Batrovci sprečili da iz zemlje bude iznet veliki broj antikvitetnih predmeta i novčića, saopštila je Uprava carina.

glava rimskog legionara i rimski novciciPrekršaj je otkriven kada je na pregled stigao Audi A4 vranjskih registarskih oznaka kojim je upravljao 27-godišnji srpski državljanin albanske nacionalnosti iz Preševa sa saputnikom, 31-godišnji makedonskim državljaninom takođe albanske nacionalnosti iz Kumanova.

Detaljnim pregledom vozila carinici su pronašli preko 2.235 starih kovanih novčića upakovanih u novine i najlonske kese, bistu rimskog legionara izlivenu u bronzi, kao i figuricu bika izlivenu u metalu.

Antikviteti, za koje se kao vlasnik prijavio suvozač, makedonski državljanin, bili su sakriveni ispod vozačkog sedišta, u naslonu za ruku, kao i iza zadnje klupe u automobilu.

zaplenjeni novcici na Batrovcima 21 12 2017Pošto se kao vlasnik javio strani državljanin nadležni prekršajni sud je vodio slučaj po  hitnom postupku i krijumčar je kažnjen novčanim iznosom od 110.000 dinara kao i zaštitnom merom privremenog oduzimanja predmeta do okončanja celokupnog postupka. Kako vrednost prekršaja prelazi jednu trećinu vrednosti vozila i ono je privremeno zadržano.

Antikviteti će naknadno biti podvrgnuti veštačenju kako bi se utvrdilo da li su originalni, iz kog perioda potiču, kao i kolika im je vrednost.

Poslednjih godina carinici se susreću sa brojnim pokušajima krijumčarenja antikviteta, naročito u periodu kada je intenzitet prometa preko graničnih prelaza pojačan, kao što je to slučaj sada pred božićne i novogodišnje praznike, saopštila je Uprava carina.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: