• Tuesday, 5. July 2022.
Elektronska muzika je budućnost
Projekti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Elektronska muzika je budućnost

14. December 2017. godine

Pored studiranja, bavim se pravljenjem i puštanjem elektronske muzike. Pod svojim pseudonimom „Rotklef“ nastupao sam po mnogim domaćim i nekolicinom stranih klubova, festivala, radio stanica, kaže Aleksandar Mrđan

Piše: S.Lapčević

Sa jednogTradicionalno, 12. godinu za redom, Grad Sremska Mitrovica stipendira svoje najbolje studente. Svečana dodela stipendija najboljim studentima organizovana je polovinom novembra u sremskomitrovačkoj Gradskoj kući, a tom prilikom su potpisani i ugovori o regresiranju troškova za prevoz studenata. Ove godine stipendije Grada Sremska Mitrovica dobilo je 48 studenata koji imaju prosečnu ocenu iznad 9,5. Među njima je i Divošanin Aleksandar Mrđan koji paralelno sa studijama ima i svoj muzički projekat.

– Trenutno sam četvrta godina studija na Akademiji umetnosti Novi Sad – smer Snimanje i dizajn zvuka. Studije za sada teku odlično, imam prosečnu ocenu 9.56 i ukoliko ispunim sve obaveze, te ako mi vreme dozvoli, sledeće godine planiram da završim osnovne studije. Nakon diplomiranja spremaću se za upis na master studije. Pored studiranja, bavim se pravljenjem i puštanjem elektronske muzike. Pod svojim pseudonimom „Rotklef“ nastupao sam po mnogim domaćim i nekolicinom stranih klubova, festivala, radio stanica, kaže Aleksandar Mrđan.

Ko je Röttclef?

Aleksandar– Aleksandar Mrdjan, student novosadske Akademije umetnosti na smeru snimanja i dizajna zvuka. Elektronskom muzikom se bavim već dugi niz godina. Röttclef je alias pod kojim nastupam i pravim muziku.

Nešto o muzici?

– Muziku kojom se ja bavim možemo objediniti u terminu Elektronska muzika, a konkretnije bi to bio žanr Techno. Techno je od svog nastanka konstantno menjao zvuk, pa danas razlikujemo podžanrove ove muzike kao što su: Detroit techno, Industrial techno, Acid, Minimal, Tech-house i sl. Karakterističnosti ove muzike su korišćenje kompjutera i elektronskih uređaja kao generatora zvuka i manipulisanje istim.

Kako si došao u dodir sa elektronskom muzikom, kako je sve počelo?

– RTS 3 je bio prava oaza alternativnih pravaca u mom detinjstvu, a prva ljubav bio je francuski duo Daft Punk, koji su zamene bili pravo otkriće kao što i sam naziv njihovog albuma kaže: “Discovery” – moja prva gramofonska ploča.

Šta je bio odlučujući faktor koji te je naterao da počneš da se baviš produciranjem i DJ-ingom?

– Potreba za izražavanjem. Mnogo ljudi ulazi u svet dj-inga i produkcije nakon bezbroj žurkii iz radoznalosti, ovaj proces je dosta nezahvalanj er oni sami često ne znaju odakle da počnu, imaju dosta ideja koje tehnički ne mogu ostvariti. Ja sam išao obrnutim putem, prvo sam počeo da se zanimam za dj-ing i produkciju i uvek pravio muziku koja me u tom trenutku zanimala.

Omiljeni nastupi?

-Pre svega moram da spomenem MAD Play žurku u novosadskom klubu Compressor, kada smo “vrteli dok se klub ne isprazni”, a kada je gazda video da ni posle 9 sati niko ne želi da napusti klub, morali smo da završimo. U decembru 2015. godine bio sam u Tirani i tamo nastupio u jednom alternativnom klubu prepunom pozitivnih ljudi. U februaru ove godine sam gostovao u Atinina Trust Radiju, a jedan od domaćih gradova gde uvek rado gostujem je Pančevo, kaže Aleksandar Mrđan.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „Kakve su nam škole, takva su nam sela” koji se finansira iz budžeta Grada Sremska Mitrovica.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: