• petak, 14. jun 2024.
Kako radi Udruženje ratnih vojnih invalida opštine Ruma
Projekti | Ruma
0 Komentara

Kako radi Udruženje ratnih vojnih invalida opštine Ruma

20. novembar 2017. godine

Na području rumske opštine je do 1995. godine udruženje brojalo 205 članova i činile su ga porodice palih boraca i ratnih vojnih invalida. Zbog biološkog odliva, jer gotovo svake godine od tri do pet članova premine, danas ovo udruženje okuplja manje od 170 članova

Piše: M. Ninković

Милија ВересијаUdruženje ratnih vojnih invalida Opštine Ruma, osnovano je 30. marta 1993. godine. Na području rumske opštine je do 1995. godine udruženje brojalo 205 članova i činile su ga porodice palih boraca i ratnih vojnih invalida. Zbog biološkog odliva, jer gotovo svake godine od tri do pet članova premine, danas ovo udruženje okuplja manje od 170 članova. Udruženje je osnovano kao neprofitna organizacija i ima svoj Statut, predsednika, sekretara, tri člana Izvršnog odbora, disciplinsku komisiju i Nadzorni odbor. Svoju redovnu godišnju Skupštinu održavaju u februaru mesecu u prostorijama Druge mesne zajednice. Ovu salu udruženje je dobilo na korišćenje bez naknade od strane lokalne samouprave i koriste je takođe za dodelu novogodišnjih dečijih paketića i obeležavanje slave Udruženja ratnih vojnih invalida, Svetog Velikomučenika Dimitrija. Osnovni izvor finansiranja udruženja jesu sredstva iz budžeta Opštine Ruma, kaže predsednik Udruženje ratnih vojnih invalida Milija Veresija.

– Reč je o projektnom finansiranju, a deo novca potrebnog za rad našeg udruženja obezbeđujemo na osnovu godišnje članarine koja iznosi 1.000 dinara. Opština Ruma je naš glavni finansijer i mi svake godine učestvujemo na konkursu za dodelu sredstava iz budžeta za redovne aktivnosti i programe udruženja sa teritorije Opštine Ruma. Vrednost našeg projekta iznosi 250.000 dinara, od čega 150.000 dinara izdvajamo za rehabilitacioni oporavak naših članova u Banji „Termal“ u Vrdniku. Odlukom naše Skupštine na ovaj oporavak šaljemo i članove porodica palih boraca i ratne vojne invalide, u zavisnosti od težine bolesti, socijalnog stanja i potrebe. Od 2014. godine smo kroz projekte koje nam je odobrila Opština Ruma i kroz sufinansiranje Banje Vrdnik, poslali oko 50 naših članova na rehabilitacioni oporavak. Imamo izuzetno dobru saradnju sa vrdničkom Banjom sa kojom smo potpisali Ugovor o saradnji. Banja nam na taj način omogućava da cenu bolničkog dana sa četiri terapije i neograničenim korišćenjem bazena, naši članovi plaćaju po ceni bolničkog dana od 2.500 dinara. To nam daje mogućnost da svake godine na oporavak možemo da pošaljemo osmoro naših članova, kaže Veresija.

Сигурносне решетке на зградиOd drugog dela novca dobijenog na osnovu projekta, udruženje kupuje novogodišnje paketiće u vrednosti do 40.000 dinara, za decu ratnih vojnih invalida kojih trenutno ima 21. Ostali deo novca koristi se za plaćanje usluga knjigovođe, izmirivanje računa za utrošenu električnu energiju, telefon i slično. Od tih sredstava uspeli su da kupe sigurnosna vrata na ulazu u udruženje i postave rešetke, jer su nažalost imali slučaj da su im prostorije, koje dele sa Opštinskom organizacijom SUBNOR-a, bile obijene.

Признање (2)Početkom školske godine je od vlastitih sredstava Udruženje ratnih vojnih invalida obezbedilo za decu svojih članova koja pohađaju osnovnu školu, potreban školski pribor. Predsednik Milija Versija još jednom ističe veliku pomoć i brigu koju prema invalidnim licima iskazuje Opština Ruma, ali napominje da ima nekih stvari koje nisu usklađene na republičkom i pokrajinskom nivou. S toga je veoma važno to što je pre mesec dana Pokrajinska vlada usvojila Akcioni plan za poboljšanje položaja ratnih veterana, odnosno učesnika oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. i rata 1999. godine. Na inicijativu predsednika Igora Mirovića, Pokrajinska vlada je u maju ove godine zadužila pokrajinske sekretarijate da sačine plan za poboljšanje položaja ove kategorije stanovnika u AP Vojvodini. U saopštenju Pokrajinske Vlade se kaže da je na osnovu podataka iz lokalnih samouprava sa teritorije AP Vojvodine, utvrđeno da postoje velike razlike u broju, vrsti i obimu olakšicama koje organi lokalne samouprave obezbeđuju na svojoj teritoriji, s tim, da olakšice u većini slučajeva ostvaruju isključivo ratni vojni invalidi i korisnici porodične invalidnine, a ne i učesnici oružanih akcija 90-tih i rata 1999. godine, prevashodno zbog toga što važećim propisima iz oblasti boračko-invalidske zaštite, nije obuhvaćena kategorija ratnih veterana. Osnovni cilj ovog akcionog plana je proširenje kruga korisnika u smislu uključivanja i učesnika oružanih akcija 90-tih i rata 1999. godine u one kategorije stanovnika koje mogu da imaju olakšice. Akcioni plan predviđa i uspostavljanje novih i ujednačavanje vrsta olakšica koje se daju, kao i uslova pod kojima se ostvaruju na nivou lokalnih samouprava, javnih preduzeća i javnih ustanova.

Za svoj kvalitetan i dobar rad Udruženje ratnih vojnih invalida Opštine Ruma, dobilo je udecembru 2015. godine, Povelju od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „Ista smo priča” koji je finansiran iz budžeta Opštine Ruma.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: