• sreda, 4. oktobar 2023.
Trud da se ispune zahtevi svakog udruženja
Projekti | Ruma
0 Komentara

Trud da se ispune zahtevi svakog udruženja

20. jul 2017. godine

Za rad u 2017. godini, Udruženje distrofičara sremskog okruga dobilo je od lokalne samouprave 400.000 dinara, koliko i Udruženje paraplegičara Srema. Društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenih osoba, dobilo je dva puta po 100.000 dinara za realizaciju svoja dva projekta, a Međuopštinskoj organizaciji slepih i slabovidih lica je za njihov rad obezbeđen 1.000.000 dinara

Piše: M. Ninković

 

 

Душан Љубишић (2)Lokalna samouprava vodi brigu i računa o udruženjima koja deluju i rade na teritoriji Opštine Ruma, naročito o onim udruženjima koja okupljaju osetljive društvene grupe i ljude sa posebnim potrebama. To se prvenstveno odnosi na Udruženje distrofičara, paraplegičara, Savez slepih i slabovidih lica i druga udurženja, navodi načelnik Opštinske službe Opštine Ruma Dušan Ljubišić i kaže da ova udruženja uvek mogu da računaju na podršku i pomoć lokalne samouprave.

– Svake godine na konkursima obezbeđujemo određena sredstva za njihov neometan rad i funkcionisanje. Nastojimo da pored toga odgovorimo i na njihove druge zahteve, izlazimo im u susret bilo da je reč o obezbeđenju prevoza njihovih članova, ili nešto slično. Trudimo se da korisnici tih udruženja imaju jedan pre svega kvalitetniji život i da se poštuju sva njihova prava kao i svih drugih građana.

Načelnik Ljubišić najvljuje da će se raditi na tome da se osposobi govorni semafor, odnosno semafor koji poseduje pored ostalog i zvučnu signalizaciju, na glavnoj raskrsnici u centru grada i uglu ulica 15. maj i 27. oktobar, koji je bio od velike pomoći slepim i slabovidim licima. Prema svim standardima postavljene su pristupne rampe kod zgrade Policijske stanice Ruma i zgrade Pošte. Ovaj posao je tada urađen nakon zajedničke pripreme projekta od strane udruženja i lokalne samouprave. Opština Ruma je u ovom projektu učestvovala sredtvima iz budžeta u iznosu od 250.000 dinara, dok su ostala sredstva za ceo projekat koji je koštao nešto više od milion dinara, obezbeđena od strane resornog ministarstva. Invalidna lica, pogotovo ona koja su zbog svoje bolesti vezana za kolica, imaju i dalje veliki problem jer im je fizički nedostupan ulaz u Gradsku kuću, pošto ne postoji bilo kakva mogućnost postavljanja pristupne rampe.

Градска кућа (3)– Razmatrali smo ponovo taj problem kada smo nedavno vršili sanaciju i popravku zgrade. Međutim nemamo rešenje jer ne postoje tehničke mogućnosti i uslovi za postavljenjem rampe, pošto je objekat pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika. Ono što činimo i što nam je jedino za sada moguće, jeste da kada nam stignu naši građani koji pripadaju kategoriji lica sa posebnim potrebama i koji ne mogu da se stepeništem popnu i uđu u zgradu, mi tada siđemo dole, razgovaramo sa njima i saslušamo ih, kaže načelnik Ljubišić.

Za rad u 2017. godini, Udruženje distrofičara sremskog okruga dobilo je od lokalne samouprave 400.000 dinara, koliko i Udruženje paraplegičara Srema. Društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenih osoba, dobilo je dva puta po 100.000 dinara za realizaciju svoja dva projekta, a Međuopštinskoj organizaciji slepih i slabovidih lica je za njihov rad obezbeđen 1.000.000 dinara.

U Opštini Ruma ističu da se maksimalno ulaže trud da se ispune zahtevi svakog udruženja i da se njihove sugestije ispoštuju. Neka od ovih udruženja imaju sopstvena vozila za prevoz svojih članova, pa im se za njihova putovanja i prevoz izlazi u susret donacijom potrebnih količina goriva. Čelni ljudi lokalne samouprave svoju podršku pružaju i prisustvovanjem svakom značajnijem događaju, jubileju ili manifestaciji koju ova udruženja organizuju, pokazujući im i na taj način da nisu skrajnuti, ostavljeni na margini društvenog života ili zaboravljeni. Ima još dosta toga što je potrebno korigovati, urediti i poboljšati, ali dosadašnja dobra i otvorena saradnja, daje čvrst osnov da će se vremenom situacija menjati na bolje i da će rad ovih udruženja u Opštini Ruma i život njihovih članova biti mnogo lakši, bezbedniji i kvalitetniji.

 

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta “Ista smo priča” koji je se finansira iz budžeta Opštine Ruma.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: