• četvrtak, 25. april 2024.
Da li i koliko čuvamo naše parkove?
Društvo
1 Komentar

Da li i koliko čuvamo naše parkove?

7. jun 2017. godine

U Rumi se za dan uništi 30 odsto zasađenih sadnica drveća, a u Mitrovici prosečna brojka zasađenih sadnica ne prati brojku posečenog drveća

Pripremila ekipa „Sremskih novina“

Један од rumskih парковаJavno preduzeće „Komunalac“ u Rumi održava pet gradskih parkova, a sredstva za njihovo održavanje i obnavljanje obezbeđuje lokalna samouprava. Košenje i orezivanje drveća i sadnica u parkovima su redovne aktivnosti ovog preduzeća,  dok je za održavanje mobilijara zaduženo JP „Parking i infrastruktura“. Svake godine se u svim parkovima zanavlja cveće, a na podizanje novih zasada na različitim lokacijama u gradu, „Komunalac“ godišnje investira između 1,5 do 2 miliona dinara. Prema rečima pomoćnika direktora za tehničke poslove, Željka Došena, pored svog uloženog truda i namere da parkovi izgledaju uređeno, najveći problem predstavlja to što sezonske sadnice vrlo često u parkovima budu pokradene.

– Apelujem još jednom na građane Opštine Ruma, da ne samo u parkovima, nego i na svim drugim lokacijama u gradu gde su posađene sezonske sadnice, vode računa o njima. Poražavajuće je da nam se događa da od zasađenih sadnica već sutradan uočimo da ih nedostaje najmanje 30 odsto. Ono što mislimo da treba da se uradi jeste bolje osvetljenje Velikog parka, i da on bude poput Internet parka ili parka kod zgrade Gimnazije. Veliki park, koji inače zahteva najviše posla i angažmana, moramo učiniti mnogo bezbednijim i očekujem da ćemo zajedno sa osnivačem doći do rešenja. U okviru njega nalazi se i „Parkić brodić“ koji je dobro osvetljen, pa ćemo i od Velikog parka napraviti mesto na kome će se građani u bilo koje doba dana sigurno i prijatno osećati. Kako je pored košenja, sadnje i održavanja od nedavno u ingerenciji našeg preduzeća i javna rasveta, mi ćemo sagledati koji su to potezi koje u Velikom parku moramo u narednom periodu da preduzmemo.

Došen kaže da se sve radi planski i da pored reona koje održavaju radnici koji su za zaduženi za njihovo čišćenje, oni ujedno čiste smeće i prazne kante i iz prakova koji se u tim reonima nalaze. Kompletan grad iz RJ „Zelenilo“ održava 16 ljudi. Veliku pomoć na poslovima zelenila i čistoće pružaju i šest do osam dobrovoljaca osuđenika KPZ u Sremskoj Mitrovici koji na osnovu ugovora između „Komunalca“ i mitrovačke kaznione, koji su angažovani svakoga dana. Rumski parkovi  su dobili i nove sadržaje. U okviru projekta „Participativno budžetiranje“, trim staza i mobilijar u izletištu Borkovac su rekonstruisani, a nedavno je završena i izgradanja teretane na otvorenom, koja je dostupna na korišćenje svim građanima. Teretanu koja se nalazi u parku pored OŠ „Veljko Dugošević“, čini devet sprava, odnosno rekvizita, čiji je odabir donešen uz konsultaciju sa Savezom sportova Opštine Ruma. Ukupna vrednost radova za izgradnju teretane i rekonstrukciju trim-staze, iznosio je 3,3 miliona dinara. Ovih dana se renovira omiljeno gradsko dečije igralište „Brodić parkić“, za šta je Opština Ruma izdvojila 3.999.000 dinara. Upravo je obnova ovog igrališta bio jedan od pet projektnih predloga koji su, u okviru projekta „Participativno budžetiranje“, uvršteni u budžet Opštine Ruma za 2017. godinu.

U Mitrovici 28 hektara parkova

градски парк у Сремској МитровициU Sremskoj Mitrovici prema podacima iz prostorno planskih dokumenata  postoji devet parkova i jedna uzgojna šuma u priobalju Save. Parkovi se  prostiru na ukupnoj površini od oko 28 hektara, a uzgojna šuma u priobalju Save je veličine 26 hektara, saznali smo u Gradskoj upravi za urbanizam Sremske Mitrovice.

Parkovi se nalaze  u centra grada, na Žitnom trgu, kod Male crkve,  iza Arhiva Srema, kod  Katoličke crkve, kod železničke stanice, u naselju”Matije Huđi”, a najveći park je u naselju kod KPD-oma  i on se prostire na 12 hektara. Tolike površine otprilike je  Spomen groblje i taj kompleks  je jedni park specijalne namene u ovom gradu, saznajemo u istoj gradskoj upravi.

Nije bilo povećanja, a ni smanjivanja parkovskih površina minulih godina. Ozelenjavanjem se kroz investicije one popunjavaju koliko je moguće više. Na Spomen groblju je posađen  drvored platana, uprava sarađuje sa Prehrambeno- šumarskom i hemijskom školom koja proizvodi sadni materijal, a u tom pravcu pomogle su i donacije nekih mitrovačkih preduzeća.  Ozelenjavanja u gradu se vrše u sklopu gradskih  investicija, a stručnjacima ove uprave  javljaju se i privatna lica koja imaju nameru da  popune zeleni pojas oko svojih kuća ili na širem području.

Ove godine nove drvorede u Sremskoj Mitrovici dobile su gradske  ulice  Đure Jakšića, Save Kovačevića, Parobrodska i Kuzminska. Posađeno je  oko 120 sadnica, plan je da se od preostalog novca za ovu namenu  najesen posadi još sadnica. Istina, prosečna brojka zasađenih sadnica globalno gledano ne prati brojku posečenog drveća.

Novi parkovi u Šidu

Парк у центру ШидаU Šidu postoji deset parkova koje održava Javno komunalno preduzeće “Standard” Šid. To su: park u centru  površine  4.818 kvadrata, Slovački park  2.1050 kvadrata, park “Zeleni pojas”  3.1841 kvadrata, park na Ruskom dvoru  oko 20.000 kvadrata, u Ulici 7.juli  5.070 kvadrata, u Ulici Laze Kostića  16.000 kvadrata, kosine u Ulici Save Šumanovića prema Berkasovu    15.463 kvadrata,  kod Doma zdravlja  400 kvadrata, kod Kulturno obrazovnog centra  400 kvadrata i blok Centar  4.502 kvadrata.

Prema rečima Milene Petko, diplomiranog šumarskog inženjera, šefa Odeljenja pružanja komunalnih usluga u JKP “Standard”, svi parkovi se redovno održavaju, što podrazumeva košenje u sezoni vegetacije i podmlađivanje prethodnih 10 godina i nastavljamo.

-Svi parkovi su stariji od 40 godina, osim parka u Ulici 7. juli i što zbog prirodnog starenja ili uticaja zagađenja vazduha neke od vrsta su se osušile, a neke polako propadaju. Te vrste menjamo drugim autohtonim, dugovečnijim vrstama i popunjavamo parkove novim dekorativnim vrstama listopadnog i zimzelenog drveća i žbunja.Takvi radovi su proces koji traje. Površine parkova nisu smanjene, čak su podignute i neke nove, manje površine i prostori kao što su naselja Istok i Jelica Stanivuković Šilja su takođe u procesu uređenja zelenih površina. Naši radovi su i orezivanje krošnji drveća, uklanjanje suvih grana u parkovima, naseljima i drvoredima, te oblikovanje ukrasnog žbunja i žive ograde. Radimo i na uređenju parkova u Mesnim zajednicama na teritoriji opštine Šid, kojih je 18. Takođe podmlađujemo i popunjavamo postojeće parkove i podižemo nove, kao što je prošle godine urađeno u Ilincima, Višnjićevu,E rdeviku i Binguli -rekla je Milena Petko, šef Odeljenja pružanja komunalnih usluga u JKP “Standard” Šid.

Zastarela mehanizacija za održavanje parkova

komunalac indjija sredjivanje-vKako ističu u JKP „Komunalac“ na teritoriji inđijske opštine ima veliki broj parkova, a samo u gradu ima tri velika i nekoliko manjih koji se redovno održavaju. Imajući u vidu zastarelu mehanizaciju koja godinama nije obnavljana, stanje u parkovima je solidno ističe Aleksandar Ognjanović, šef zelenila u „Komunalcu“.

– Što se tiče same Inđije održavamo tri velika parka, kod železničke stanice, vašarište i park kod OŠ „Jovan Popović“ a imamo još četiri ili pet manjih parkova. Kada je reč o seoskim parkovima, najveći se nalazi u Čortanovcima koji smo nedavno uredili i park u Beški. Naravno i u drugim naseljenim mestima postoje parkovi, ali su znatno manji – ističe on.

U okviru redovnih aktivnosti radnici JKP „Komunalac“ prema godišnjem planu i programu održavaju sve zelene površine, uključujući i parkove, a radovi podrazumevaju košenje trave, odnošenje otpada, uređenje stabala i popravku mobilijara i kanti za otpad u parkovima.

– Kada govorimo o mehanizaciji za košenje trave, dobro je poznato da je ona dotrajala i da je nema dovoljno, ali uspevamo da kvalitetno obavimo posao i održimo parkove čistim i urednim – ističe šef zelenila.

– Ovih dana se intenzivno uređuju parkovi. Košenje trave je nešto što konstantno radimo, dok se popravka mobilijara vrši pred proleće, kako bi parkovi bili spremni za posetioce pogotovo najmlađe, a ukoliko dođe do oštećenja redovno izlazimo na teren, kaže Ognjanović.

Na uređenju zelenila u inđijskoj opštini angažovano je sedam  ili osam radnika, koji pored uređenja zelenih površina rade i na održavanju putnih pojaseva na teritoriji opštine.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

Jedno reagovanje na “Da li i koliko čuvamo naše parkove?”

  1. sharpcaster kaže:

    SREMSKA MITROVICA – Danas se sirom sveta obelezava Dan prve pomoci, a godisnje, vise od 14 miliona ljudi sirom sveta nauci, kako da pruzi prvu pomoc u sklopu organizacija Crvenog krsta. Razlicitim aktivnostima i u Sremskoj Mitrovici obelezen je ovaj vazan Dan.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: