• četvrtak, 28. septembar 2023.
„Papirne“ vozačke dozvole važe samo do 10. juna
Društvo
0 Komentara

„Papirne“ vozačke dozvole važe samo do 10. juna

10. maj 2017. godine

Nakon 10. juna 2017. godine, vozačke dozvole izdate na starom (papirnom obrascu) neće moći da se koriste za upravljanje vozilom u saobraćaju, ali će i nakon tog datuma moći da se zamene za nove vozačke dozvole.

Ministarstvo unutrašnjih poslova – Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici, podseća građane da vozačke dozvole na starom (papirnom) obrascu, u skladu sa čl. 351 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, važe do 10. juna 2017. godine.

Zahtev za zamenu vozačke dozvole na starom (papirnom) obrascu se podnosi lično, u policijskoj stanici po mestu prebivališta građana.

Uz zahtev treba priložiti:

 

  1. vozačku dozvolu izdatu na starom (papirnom) obrascu;
  2. važeću ličnu kartu na uvid;
  3. uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilima i skupovima vozila one kategorije za koje se zahteva izdavanje vozačke dozvole koje nije starije od šest meseci (dokaz treba priložiti ako je ranija dozvola izdata na period kraći od 10 godina iz zdravstvenih razloga, odnosno ako zahtev podnosi lice koje je starije od 65 godina života);
  4. dokaze o plaćenim taksama:
  • naknada troškova izdavanja vozačke dozvole

primalac: NBS – Zavod za izradu novčanica i kovanog novca

iznos: 255,00

  • naknada za izdavanje vozačke dozvole

primalac: MUP R Srbije

iznos: 621,00

  • naknada za republičku administrativnu taksu

primalac: budžet R Srbije

iznos: 700,00

Vozačka dozvola za upravljanje motornim vozilima se izdaje na rok od 10 godina.

Osobama koje su starije od 65 godina vozačka dozvola se izdaje sa rokom važenja do najviše pet godina (u zavisnosti od mišljenja lekarske komisije). Osobama koje u vreme izdavanja vozačke dozvole imaju više od 55 godina, dozvola se izdaje sa rokom važenja do navršene 65. godine. Izuzetno, dozvola se može izdati i na kraće vreme, na osnovu nalaza i mišljenja u uverenju o zdravstvenoj sposobnosti vozača.

Nakon 10. juna 2017. godine, vozačke dozvole izdate na starom (papirnom obrascu) neće moći da se koriste za upravljanje vozilom u saobraćaju, ali će i nakon tog datuma moći da se zamene za nove vozačke dozvole.

Zahtev za zamenu stare vozačke dozvole za novu može se podneti i elektronskim putem preko portala elektronske uprave korišćenjem usluge “Zamena stare vozačke dozvole za novu (kartičnu)”.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: