• sreda, 21. februar 2024.
Veče posvećeno Savi Mrkalju
Društvo | Hronika | Inđija | Kultura
0 Komentara

Veče posvećeno Savi Mrkalju

14. decembar 2023. godine

U Poslovno-obrazovnom centru u Inđiji u četvrtak, 14. decembra od 18 časova biće održano veče posvećeno Savi Mrkalju (Sjeničak 1783-Beč 1833.). O životu i delu ovog reformatora srpske ćirilice i srpskog jezika, pesnika i filozofa govoriti će prof. dr Dušan Ivanić, dok će stihove Save Mrkalja recitovati prof. Simo Potkonjak.

Tokom večeri biće prikazana izložba “Sava Mrkalj dva veka duga”. U svečanom programu učestvovuje „Кordun izvorna grupa“ iz Inđije. Domaćin i voditelj programa je Nataša Кosanović. Organizatori su Zavičajno društvo “Đorđe Vojnović” i Humanitarna organizacija “Srpski ratnik”.

Ova manifestacia je organizovana povodom Jubileja – 240 godina od rođenja Save Mrkalja. Кao što je poznato Mrkalj je ćirilicu, koja je imala 46 slova, reformisao na 29, od kojih su 24 slova u upotrebi u današnjoj srpskoj azbuci. U svom delu „Salo debeloga jera libo azbukoprotres“ objavljenom u Pešti 1810. godine zalagao za reformu tadašnjeg, u narodu, nerazumljivog pravopisa i tražio primenu fonetskog pisma baziranog na narodnom jeziku i pravilu “piši kako govoriš”.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: