• četvrtak, 18. april 2024.
Predstavljeni “Sabori raskola”
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Predstavljeni “Sabori raskola”

25. januar 2017. godine

Sremska Mitrovica  – Promocija knjige “Sabori raskola – srpski crkveno-narodni saobori u Habzburskoj monarhiji 1861-1914” održana je juče u čitaonici Biblioteke “Gligorije Vozarović”. O knjizi su govorili prof. dr Nenad Lemajić i doc. dr Nenad Ninković, obojica sa Odseka za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Borislav Čeliković, urednik Biblioteke “Sabornik” Službenog Glasnika, kao i autor dela doc. dr Goran Vasin.

Kako je rečeno, Crkveno-narodni sabori predstavljali su jedan od najvažnijih instituta kojim su Srbi u Monarhiji branili svoja prava i pre svega svoju autonomiju. Početak druge polovine devetnaestog veka i pojava političkih partija, najpre MIletićevih liberala i Ujedinjene omladine srpske, a kasnije i Jaše Tomića i njegovih radikala, doveo je do sukoba na Saborima što je na kraju dovelo srpsku autonomiju u Ugarskoj do pred nestanak.

Ova knjiga, koja predstavlja doktorsku disertaciju autora Gorana Vasina daje odgovor ne samo na pitanja iz prošlosti, već ujedno nudi i mogućnost da se, izbegavajući stare zamke i nerazumevanja u budućnosti pronađu nova rešenja za stare/nove probleme i otvorena politička pitanja.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: