• Friday, 27. May 2022.
Uroš Svilar, genije za brojeve
Društvo | Reportaža | Inđija
0 Komentara

Uroš Svilar, genije za brojeve

30. November 2016. godine

Pored matematike i omiljene geometrije, Uroš obožava i hemiju, a planira da upiše matematičku Gimnaziju u Beogradu i nastavi dalje usavršavanje

Piše: M. Balabanović

Uros Svilar, matematicki genije FOTO SREMSKE NOVINEUčenik osmog razreda OŠ „Dušan Jerković“ Uroš Svilar, jedini je učenik iz Inđije koji je uspeo da se plasira u drugi krug na međunarodnom matematičkom turniru koji je organizovan u Matematičkom društvu „Arhimedes“ u Beogradu.  Naime, grad Beograd je uvršten među 100 evropskih gradova gde se održava ovo takmičenje, a veliko finale će biti organizovano u Moskvi.

Međunarodni matematički Turnir gradova je jedno veoma ugledno i interesantno matematičko takmičenje, koje je pre 28 godina počela da organizuje grupa matematičkih entuzijasta iz Moskve na čelu sa profesorom Nikolajem Nikolajevičem Konstantinovim. Danas su u Turnir gradova uključeni gradovi iz celog sveta, preko 100 gradova i posle Internacionalne matematičke olimpijade (IMO), to je najvažnije matematičko takmičenje u svetu.

– Takmičenje još uvek traje i sastoji se iz četiri faze, a ja sam uspešno prošao prve dve koje su bile organizovane u oktobru. Kako je najavljeno,  u aprilu iduće godine će biti organizovane druge dve faze takmičenja – priča Uroš i dodaje da nakon završetka svih faza u maju mesecu najbolje plasirani matematičari idu u Moskvu u finale.

Kako Uroš kaže, radi se o specifičnim matematičkim zadacima koji se ne rade u okviru školske nastave i za njihovo rešavanje je potrebno puno rada i vežbe.

– Matematika kao predmet me interesuje još od prvog razreda kada sam krenuo u školu, a tokom vremena sam je još više zavoleo. Ovo nije prvo takmičenje gde sam učestvovao, prošle godine sam na državnom takmičenju koje organizuje Ministarstvo prosvete u Subotici osvojio treće mesto. Takođe na matematičkom turniru društva „Arhimedes“ u Beogradu sam osvojio zlatnu medalju i prvo mesto – ističe ovaj matematički genije.

Pored matematike i omiljene geometrije, Uroš obožava i hemiju, a planira da upiše matematičku Gimnaziju u Beogradu i nastavi dalje usavršavanje. U školi se svi ponose sa ovim momkom, koji je na jedan lep način promoviše kako školu tako i svoj grad.

 

 

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: