• subota, 18. maj 2024.
INTERVJU: Dragoljub Trifunović, direktor inđijskog JKP „Vodovod i kanalizacija“
Društvo | Inđija
0 Komentara

INTERVJU: Dragoljub Trifunović, direktor inđijskog JKP „Vodovod i kanalizacija“

24. novembar 2016. godine

Fabrika vode – vizija budućnosti

Razgovarala: M. Balabanović

Prioritet svih prioriteta za iduću godinu biće stavljanje u funkciju postrojenja za preradu vode kako bi svi stanovnici imali vodu po najvišim standardima. Kapaciteti su znatno pojačani i ovog leta nije bilo restrikcija, a u planu je izgradnja novih bunara. O ovoj i drugim investicijama, govoreći za „Sremske novine″, direktor inđijskog JKP „Vodovod i kanalizacija“  Dragoljub Trifunović istakao je  da ovo javno preduzeće čeka puno posla, s obzirom na situaciju koja je zatečena.

Dragoljub Trifunovic, direktor– Nismo zatekli baš sjajnu situaciju u „Vodovodu″: prilično intertan sistem sa umanjenim vidom odgovornosti kada govorimo o nivou odgovornosti, slaba naplata potraživanja i puno zastarelih. Imenovan sam na ovu funkciju 20. juna i od tada intenzivno radimo na tome da popravimo ono što nije dobro funkcionisalo. Generalno nisam bio zadovoljan onim što sam zatekao. Prvo čemu smo pristupili jeste projektovanje određenih poslova koji su bili neophodni u startu da se obave, a radi se o projektima vodosnabdevanja i to nam je bio prvi zadatak. Poznato je da je naš grad pratila permanentna situacija nedostatka vode u letnjem periodu i višegodišnje restrikcije i to smo hitno morali da rešavamo. Odmah smo pristupili izgradnji poveznog cevovoda kako bi povezali bateriju B20 i B21 bunara, da ih pustimo u sistem i na taj način povećamo kapacitete. Ti radovi su trajali 21 dan u dve smene, a operativa je vrlo efikasno uradila svoj posao koji smo finanisirali sopstvenim sredstvima u iznosu od oko 7,2 miliona dinara. Uspeli smo da se snađemo, podignemo naplatu i finansiramo radove, a preduzeće je obezbedilo neophodnu likvidnost. Krajnji rezultat jeste stabilno vodosnabdevanje što nam je i bio prvi prioritet.

Koje investicije su još realizovane u prethodna četiri meseca?

– Sledeći problem koji je uspešno rešen, jeste povezivanje centralnog objekta PU „Boško Buha“ u Inđiji na gradsku kanalizacionu mrežu. Radi se o obimnom, zahtevnom i komplikovanom poslu i zaista smo uložili sve napore da projekat izvedemo do kraja. Tokom radova smo se suočili sa brojnim teškoćamo, kako lošim vremenskim uslovima tako i sa pribavljanjem saglasnosti jer je trasa poveznog kanalizacionog voda išla kroz privatnu parcelu megamarketa „Ideja“. To je dodatno otežalo radove jer smo morali da obezbedimo gradilište i ispunimo sve kriterijume koji se odnose na bezbednost prolaznika. Takođe na ovoj parceli su se nekada nalazili objekti bivšeg Komunalca i Vodovoda i tokom iskopa smo nalazili razne cisterne za koje nismo znali da postoje. To je posao koji je izuzetno skup, zahtevao je velika ulaganja što se tiče materijala jer se radi o kanalizacionoj mreži na dubini od četiri metara. Takođe morali smo da izvršimo radove u dvorištu vrtića što je zahtevalo dodatnu bezbednost . Bez obzira na sve, naša je obaveza kao javnog preduzeća da taj posao završimo i veoma smo zadovoljni što je rešen višegodišnji problem. Kada govorimo o izgradnji bunara u Beški, radovi se privode kraju a kada posao bude završen moći ćemo da stavimo vodovodnu mrežu u Čortanovcima u funkciju. Radi se o 210 priključaka u centru sela a plan je da najkasnije do kraja godine bunar povežemo na cevovod u Čortanovcima kaže Trifunović.

Fabrika vode nije u funkciji, šta se dešava na tom planu i koliko je hitno izvršiti remont postrojenja za preradu vode?

– Što se tiče fabrike vode, ovde imamo genezu slučaja koji traje od 2007. godine. U jednom momentu je bila puštena u rad kada su se desile određene stvari koje su zaustavile njen rad. Prethodna opštinska vlast je prošle godine sklopila ugovor sa Upravom za kapitalna ulaganja da se finansira rekonstrukcija, dezinfekcija i servisiranje postojeće fabrike vode i da se ona osposobi i pusti u probni rad. Taj projekat je zapao u velike poteškoće, pogotovo u periodu kada je u Inđiji voda bila zabranjena za piće, a posao je dodeljen firmi koja je i izgradila fabriku vode. Oni su počeli radove, ali dolazi do komplikacija, jer se projekat u Upravi tretira kao jedan od spornih projekata. Na našu inicijativu organizovali smo nekoliko sastanaka kako bi zaustavili raskid ugovora o finansiranju projekta. Obavili smo razgovore sa izvođačem koji ima finansijske poteškoće, a sve u cilju da se nastave radovi na fabrici vode. Smatram da je Inđiji ali i svakom drugom mestu fabrika vode neophodna i mi ćemo sve učiniti da ona zaživi. Na taj način ćemo obezbediti kvalitetan i kontinuiran tretman vode sa apsolutnom sigurnošću da ta voda ide po svim standardima u vodovodnu mrežu.

Jedan od problema o kojem je bilo reči jeste da fabrika ne može da radi jer nema dovoljne kapacitete vode. Šta ste učinili po tom pitanju?

– Fabrika vode je tako napravljena da mora da ima ulazni potencijal 150 litara u sekundi. Kada sam došao u Vodovod kapacitet je bio 110 litara. Povezivanjem baterije dva bunara u Inđiji mi smo taj kapacitet podigli za još 40 litara u sekundi čime su zadovoljene potrebe fabrike vode.  Do kraja godine, najkasnije do kraja januara raspisaćemo javnu nabavku za izgradnju još tri baterije bunara, ali je važno da što hitnije izradimo projekte. Imamo lokaciju i neophodnu infrastrukturu i iskreno se nadam da ćemo iduće godine još više pojačati naše kapacitete. Moramo permanentno da se zalažemo da obezbedimo dovoljne količine vode kako za građane tako i za privredu, a to jedino možemo postići ukoliko konstantno pratimo izvorišta i bavimo se izgradnjom bunara. Kreiranjem plana i programa za 2017. godinu ćemo uporedo napraviti jedan plan za narednih nekoliko godina koji će obuhvatati sve investicije Vodovoda. Mnogo posla ima i kada je reč o organizacionoj strukturi i kada je reč o nabavci mašina, jer ćemo u narednom periodu dati sve od sebe da posao obavimo. U svakom slučaju, naše javno preduzeće beleži rezultate poslednja četiri meseca. Pre svega, Inđija i sva naselja su ovog leta imali stabilno vodosnabdevanje i ispravnu vodu što je veoma važno.  Najveći prioritet je kao što sam već istakao puštanje u rad fabrike vode, izgradnja novih bunara a potom i zamena i rekonstrukcija vodovodne mreže koja je stara više od 40 godina i na tome ćemo konstantno raditi rekao je na kraju direktor.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: