• petak, 19. april 2024.
Napreduje obnova mozaika
Kultura | Vesti
0 Komentara

Napreduje obnova mozaika

11. decembar 2014. godine

Sremska Mitrovica – Američki ambasador Majkl Kirbi posetio je danas Zavod za zaštitu spomenika kulture i Carsku palatu u Sremskoj Mitrovici gde se uverio u napredak radova na restauraciji antičkih mozaika koju izvodi Sirmijumska mozaička konzervatorska radionica nastala finansiranjem od strane ambasadorovog fonda za očuvanje kulturnog nasleđa i srpskog Ministarstva kulture.

Američki ambasador Majkl Kirbi je izrazio zadovoljstvo ostvarenim napretkom i izrazio nadu da će neki od antičkih mozaika već naredne godine zasijati u punom sjaju.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Ljubiša Šulaja je, uz podsećanje da Sremska Mitrovica ima oko 350 kvadratnih metara antičkih mozaika, naglasio da će projekat njihove obnove i restauracije trajati godinama, dok je glavni konzervator Vladimir Bulajić pojasnio da je izvršena i kompletna konzervacija prostora gde će mozaici biti postavljeni.

U Carkoj palati američki ambasador je, u pratnji gradonačelnika Sremske Mitrovice Branislava Nedimovića, video konkretne rezultate radova koji su izvedeni na restauriranim mozaicima rezidencijalne prostorije palate.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: