• nedelja, 16. jun 2024.
Za obnovu seoske crkve
Kultura | Vesti | Beočin
0 Komentara

Za obnovu seoske crkve

19. septembar 2014. godine
Crkva Sv. Georgija u Banoštru

Crkva Sv. Georgija u Banoštru

Beočin – Crkva Svetog Georgija u Banoštru (zvanično, Banoštoru), jedan od najstarijih parohijskih hramova od tvrdog materijala u Sremu, nedavno je dobila svoju obimnu monografiju, kakvu još uvek, nažalost, nemaju ni pojedini fruškogorski manastiri. Kapitalno delo o bogomolji podignutoj 1682. godine, ali i povesti podunavskog sela, koja zadire duboko u praistoriju, plod je višedecenijskog istraživanja, upornosti i ljubavi Vere Milosavljević (1938), rođene u Banoštru, našeg istaknutog filologa, bibliotečkog poslenika, publiciste i kulturnog radnika. Knjigu pod naslovom “Crkva u Banoštru” zajedno su izdali Srpska pravoslavna eparhija sremska u Sremskim Karlovcima i Centar za crkvene studije u Nišu…
Pripremanje i štampanje monografije “Crkva u Banoštru”, pored autorkinog “osećanja duga i ljubavi prema precima i odgovornosti pred potomcima”, ima još jedan važan, praktičan cilj i zadatak: da posluži obnavljanju pravoslavne crkve Sv. Georgija u ovom podfruškogorskom, podunavskom selu.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: