• petak, 14. jun 2024.
Prvi 3D film u regionu
Kultura | Vesti
0 Komentara

Prvi 3D film u regionu

24. maj 2012. godine

Miodrag Trajković na snimanju filma "Leon i Kata"

Zagreb – Naš poznati filmski i televizijski snimatelj Miodrag Trajković (Sremska Mitrovica, 1965), autor većeg broja zapaženih filmova, TV emisija i muzičkih spotova, ovih dana je završio, u Zagrebu, rad na novom, po mnogo čemu pionirskom kinematografskom poduhvatu – igranom filmu radnog naslova Leon i Kata (Slučajni prolaznik). Reč je o prvom 3D filmu u regionu bivše Jugoslavije, pa i šire, pošto iskustva u snimanju ovakvih filmova u Evropi imaju samo Englezi, Francuzi, Poljaci, Nemci i Rusi. Za praćenje 3D ostvarenja, načinjenih specijalnim kamerama, potrebne su i posebne, 3D naočare, što znaju filmofili koji su u bioskopu gledali Avatara ili Harija Potera.

Film Leon i Kata, kaže Trajković, smimljen je sredstvima Alka filma iz Zagreba, one iste producentske kuće za koju je sa čuvenim rediteljem Fadilom Hadžićem, 2005, kao direktor fotografije potpisao ostvarenje Lopovi prve klase. Tada je, prvi put na ovim prostorima, započela obrada filmskog zapisa unošenjem sadržaja u kompjuter, koji je posle kolor obrade vraćen na filmsku traku. Sada je načinjen novi stvaralački iskorak – film u 3D tehnologiji, iza kojeg su stali reditelj Jozo Patljak i direktor fotografije Miodrag Trajković.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: