• ponedeljak, 25. septembar 2023.
Triptih sirmijumskih svetitelja
Kultura | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Triptih sirmijumskih svetitelja

29. septembar 2011. godine

Svečano predstavljanje triptiha u Carskoj palati

Sremska Mitrovica – U susret obeležavanju 1700-godišnjice Milanskog edikta, događaja od izuzetnog značaja za čitav hrišćanski svet, u Carskoj palati antičkog Sirmijuma, 28. septembra, održan je jedan od prvih dogovora posvećenih uključivanju Sremske Mitrovice u projekat proslave na prostoru Srbije. Tim povodom, u natkrivenoj i uređenoj kasnoantičkoj rezidenciji rimskih careva, sastali su se episkop sremski g. Vasilije, državna sekretarka u Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva Snežana Stojanović Plavšić, zamenik predsednika Skupštine Grada Zoran Miščević, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Ljubiša Šulaja i akademski slikar mr Dragan Martinović.

Carski grad Sirmijum, kako je istaknuto, zabeležen je u istoriji nove ere po počecima Hristove vere i progonima hrišćana, mučenicima koji su pogubljeni zbog svojih verskih uverenja, svetiteljima poput Irineja, Dimitrija i Anastasije, hriščanskim saborima i imperatorima rođenim na ovom sremskom tlu.

Svečano predstavljanje triptiha u Carskoj palati
Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: