• ponedeljak, 15. jul 2024.
Šampion bez premca: Aleksandar Inđić peti put prvak Srbije u šahu
Društvo | Stara Pazova
0 Komentara

Šampion bez premca: Aleksandar Inđić peti put prvak Srbije u šahu

3. jul 2024. godine

Sa 17 godina, 2013. godine, Aleksandar Inđić bio je najmlađi velemajstor u Srbiji. Već naredne, 2014. prvi put je postao prvak države. Zatim ponovo 2018, 2020, 2023. i prošle nedelje, peti put.

-Svake godine bude par komplikovanih mečeva gde nije jasno kakav će biti rezultat, pa ni ova godina nije izuzetak. Dobra stvar je što mi deluje da je „turbulencije” svake godine sve manje ili sam ja bolje naučio da se snalazim u takvim situacijama – kaže za Sremske novine petostruki šampion, Pazovčanin poreklom iz Vojke.

Kada je imao četiri godine mama ga je naučila da ređa figure, nešto kasnije kalio se u mečevima sa tatom, koji je internacionalni majstor. Rano je odabrao šah, zbog toga je preskakao neke izlaske i ekskurzije, trudio se i radio.

-To je bio moj izbor. Za velemajstora je potrebno truda kao za dve fakultetske diplome. To znači stalno raditi, analizirati mečeve, gledati turnire – tako je govorio Aleksandar posle prve titule prvaka Srbije, stav nije promenio, a trud i rad su njegova konstanta.

Ove godine na Pojedinačnom prvenstvu Srbije u Senti učestvovala su prva tri igrača sa prošlogodišnjeg prvenstva, prva tri po rejtingu i četiri najbolja u kvalifikacijama. Tu je bilo starih poznanika i novih lica što je doprinelo kvalitetu i zanimljivosti turnira, kaže velemajstor Inđić.

-Ovakav ishod sam očekivao i zbog mojih rezultata iz prethodnih godina, sve osim prvog mesta bih smatrao nezadovoljavajućim. S obzirom da mi je ovo takmičenje bilo treće zaredom, pred kraj mi je najteže bilo da se fokusiram jer sam poslednjih nekoliko dana osećao zasićenje i umor.

Petostrukog prvaka Srbije do kraja godine očekuje više nastupa u reprezentaciji i na pojedinačnim tamičenjima.

-Izdvojio bih Olimpijadu u Budimpešti u septembru kao i pojedinačno prvenstvo Evrope u Crnoj Gori u novembru.

Branka Topalović

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: