• četvrtak, 18. jul 2024.
Prvi gradski medomat u Sremskoj Mitrovici
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Prvi gradski medomat u Sremskoj Mitrovici

26. jun 2024. godine

Na inicijativu Grada Sremska Mitrovica, Regionalna razvojna agencija “Srem”, u partnerstvu sa Pokretom Gorana iz Sremske Mitrovice i Društvom pčelara “Jovan Živanović”, realizovala je projekat “Zasnivanje ekološki prihvatljive proizvodnje meda u blizini SRP Zasavica”. Projekat se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije, u okviru inicijative “EU za Zelenu agendu u Srbiji” koju sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Mitrovčani od danas mogu da kupuju domaći med iz automata na terasi Turističkog – info centra Grada Sremska Mitrovica.

Kako je tim povodom rekao Milan Mirić, direktor RRA “Srem”, cilj je bio da se pašnjak “Valjevac” vrati u nekadašnje ekološki povoljno stanje i zadrže manje grupe žbunova bagrenca koji predstavljaju izvor najkvalitetnijeg polena. Time se doprinelo da se na ovaj prostor ujedno vraćaju i pčelari sa svojim košnicama i pčelinjom ispašom, a orezine koriste za proizvodnju briketa.

Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice, zahvalio se donatorima i projektnim akterima na realizaciji projekta koji nosi socijalne, ekološke, zdravstvene i privredne efekte. Po njegovim rečima, najpre je deo pašnjaka “Valjevac” iskrčen od divljeg rastinja, a od tih orezina proizveden briket koji se dalje distribuira socijalno ugroženim mitrovačkim porodicama. Briketiranje doprinosi i smanjenju emisije štetnih gasova i utiče na borbu protiv klimatskih promena, a na raskrečenom delu pašnjaka postavljene su košnice gde će se proizvoditi zdrava hrana, odnosno med koji se dalje na tržište plasira preko novog gradskog medomata, jednog od prvih medomata u Srbiji, i prvog u Vojvodini. Konzumenti mogu biti sigurni da kupuju pravi, domaći med koji su proizveli lokalni pčelari.

Katarina Sajc, portfolio menadžerka UNDP-a u Srbiji je istakla da ovaj projekat omogućava održivu proizvodnju meda, na inače nedostupnim područjima zaštićenog prirodnog dobra. Pored toga projekat pokazuje kako se u praksi sprovodi cirkularna ekonomija i adekvatno korišćenje raspoloživog lokalnog resursa – biomase.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: