• četvrtak, 13. jun 2024.
IZ MITROVAČKE BIBLIOTEKE: Knjiga za vikend!
Društvo | Kultura | Sremska Mitrovica
0 Komentara

IZ MITROVAČKE BIBLIOTEKE: Knjiga za vikend!

7. jun 2024. godine

Naslov: O Jeverima i Junkerima

Autor: Erlend Lu

Satiričan i zabavan roman, norveškog pisca Erlend Lua “O Jeverima i Junkerima”, govori o jednom svakodnevnom zapletu – netrpeljivosti prema prvom komšiji.

Stari Jever želi da ostavi za sobom nasleđe koje predstavlja ne samo porodičnu istoriju, već i praktična znanja i duboka osećanja. Na samrti stari Jever, podučava mladog Jevera o svim tim stvarima i onom što je najvažnije, o osam vekova dugom sukobu sa porodicom Junker, na susednoj farmi. “Junkeri su ružni, nakrivljeni, kratkovrati, žive nasred planine pa ne vide sunce od novembra do marta, daltonisti su, peku samo tri vrste božićnog peciva…” tako ih opisuje stari Jever. To je priča o ponosu, tradiciji i neprekinutoj mržnji koja je oblikovala generacije. Jedino pozitivno što ima da kaže o Junkerima je:- „Oni čitaju. Čitaju čak i romane, priče koje je neko izmislio.”

„Dečje knjigovodstvo” je posebno zabavno, jer je autor sigurno imao na umu i da podstakne na razmišljanje o potrošačkom društvu u kojem se vaspitavaju deca. „Sigurno se sećaš da si za osamnaesti rođendan dobio račun od majke i mene? Smatramo da odrastanje ne treba da bude besplatno.”

“Moraš da posmatraš ljude. Slušaj šta govore i posebno gledaj šta rade, pa utvdi vezu između njihovih reči i postupaka.” (citat iz knjige)

Aleksandra Topić, bibliotekar

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: