• četvrtak, 18. jul 2024.
Ljubav gazi kilometre
Društvo | Reportaža | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Ljubav gazi kilometre

26. maj 2024. godine

Gotovo da nema čoveka koji nekada nije seo na bicikl, makar u školskim danima. Kod nekih je to zbog dečjih igrarija, drugih zbog poslovnih obaveza, a ima i onih slučajeva gde je iskra zapalila, pa je preraslo u nešto više. Takva je priča i Branka Jerkovića iz Laćarka, koji je još od malih nogu na trkačkom biciklu, a nekoliko decenija kasnije ostao je veran ljubavi prema dvotočkašima.

Danas ovaj Laćarac nekoliko puta u toku nedelje pređe biciklom na desetine kilometara, a vikend je uglavnom rezervisan za neku turu sa ekipom koja deli ista interesovanja.

-Na mesečnom nivou pređem oko 400 kilometara, poznajem ljude koji izvoze i preko hiljadu. Najduže sam vozio 140 kilometara, kada si zadaš cilj i imaš volju, voliš to, nije problem. Prosek mi je 25 kilometara na čas, što nije loše u ovim godinama. Najveća brzina koju sam postigao jeste 74 kilometra na čas, na spustu sa Fruške gore ka Divošu. U tim uslovima, ne čuje se ništa osim vetra – kaže meštanin sela iz Vašarske ulice i dodaje:

-Imamo viber grupu gde se dogovaramo za vožnje, skupe se tri – četiri čoveka, uglavnom nedeljom. Bicikl je specifičan, teško je naći nekog ko ima vremena, volje i snage da vozi kao ti. Neko voli brzinu, dok drugi više turistički, polako, stanu da slikaju predele, vide nešto novo. Poštujem različitosti što se tiče vrste bicikla i nekih pravila u grupi tokom vožnje. U Sremskoj Mitrovici rekreativni biciklizam nije puno zastupljen, Šid koji je dosta manji ima dva kluba, Ruma ima klub za veterane i jedan za mlađe generacije, dok u gradu na Savi tako nešto ne postoji – rekao je on.

Putevi u Srbiji prema rečima sagovornika nisu idealni za drumski bicikl. Svaka mala neravnina koja se ne oseti u automobilu, na dvotočkašu je kao da voziš po pruzi. Veći problem, smatra, predstavlja bahatost vozača automobila, koji bi bicikliste trebali da zaobilaze na metar i po razdaljine.

-Teško je objasniti našim ljudima, na bicikliste gledaju kao uljeze, a ne ravnopravne učesnike u saobraćaju. Pozitivno je što je formirana “Biciklistička inicijativa” u Sremskoj Mitrovici koja organizuje “kritične mase”, okupe se biciklisti i traže svoja prava, stari i mladi, voze se kroz grad u pratnji policije. Suština je da se traže biciklističke staze i poštovanje od strane vozača automobila. Pokušaj je da se pomeri sa “mrtve” tačke, kao i da se kažnjavaju ljudi koji se parkiraju na biciklističku stazu – objašnjava sagovornik.

Još kao mali uz školskog druga u osmom razredu počeo je da vozi. Postojao je Biciklistički klub Radnički u Brodu, vozilo se po Bugarskoj, Češkoj i drugim zemljama.

-Kupio sam amaterski bicikl, “rogov”, bez blatobrana i svetla, maksimalno olakšan, uz alimunujumske dodatke na pedalama da se zaglavi stopalo. Uporedo sa tim trenirao sam fudbal kao i većina klinaca, tako do 17. godine. Posle dolaska iz vojske vozio sam jednom u mesec dana usled drugih obaveza – priseća se Branko dana iz mladsoti.

Danas kilometre osvaja na američkom “skotu”, drumskom biciklu, kupljenom pre 15 godina. Ističe da ko želi da vozi rekreativno, ne treba puno novaca da uloži. Ipak, ko teži tome da godišnje pređe i po par hiljada kilometara, može da dodaje određene komponentne, snagu pritiska na pedala, obrtaje u minuti i drugo. Prosto rečeno, može i jeftino da se bude biciklista rekreativac, a i ne mora.

Benefiti od vožnje bicikla po zdravlje postoje, aktivnost je dobra za srce, lepše se čovek oseća, najmanje opterećuje zglobova, dok doktori kažu da je jedino plivanje za mišiće bolje od biciklizma.

Kod Branka plamen biciklizma gori decenijama, a dok ga zdravlje služi, neće se ugasiti.

S. Branežac
Foto: Privatna arhiva/Branko Jerković

Projekat “Lokal pres Lab 2.0” je razvijen i podržan od strane programa
“Medijski inkubator za Zapadni Balkan” Free Press Unlimited, koji je
finansiran od strane Ministarstva spoljnih poslova Holandije a realizuju
ga članice PU “Lokal pres”.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: