• nedelja, 14. april 2024.
SREM BEZ PREDRASUDA: Radionice Sremskih novina za veću vidljivost osoba sa invaliditetom
Društvo | Projekti | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

SREM BEZ PREDRASUDA: Radionice Sremskih novina za veću vidljivost osoba sa invaliditetom

27. mart 2024. godine

U okviru projekta “U susret jednakosti – Srem bez predrasuda”, Sremske novine u Sremskoj Mitrovici organizuju Školu novinarstva za osobe sa invaliditetom. Prve dve radionice, čije teme su bile odnos osoba sa invaliditetom sa medijima u cilju afirmacije njihove vidljivosti, načini komunikacije sa medijima i učenje o vesti kao majci svih novinarskih žanrova, organizovane su ove nedelje, u prostorijama mitrovačke Kancelarije za mlade.

– Ovim projektom Sremske novine nastoje da trajno reše problem informisanja osoba sa invaliditetom i da ih direktno uključe u stvaranje medijskih sadržaja. Informisanje osoba sa invaliditetom se, u današnje vreme, svodi isključivo na informisanje “od projekta do projekta”, u svetlu projektnog sufinansiranja medija, a čim se projekat realizuje, prestaje kontinuitet u izveštavanju ove ciljne grupe. Uvođenjem nove rubrike na portalu Sremskih novina posvećene isključivo osobama sa invaliditetom, kao i ugradnjom softvera za osobe sa oštećenim vidom i slepe, mi ćemo pokušati da prevaziđemo ovaj problem i ovim osobama obezbedimo trajno mesto u medijskom prostoru. Takođe, organizacijom radionica u okviru Škole novinarstva, koje će se osim u Sremskoj Mitrovici održati i u Rumi i Staroj Pazovi, pokušaćemo da oslušnemo potrebe osoba sa invaliditetom kada je informisanje u pitanju, da pronađemo neka zajednička rešenja i unapredimo svoj rad, ali i da obučimo i afirmišemo osobe sa invaliditetom i osobe koje imaju ambicije da se bave ovom temom da se aktivno uključe u izveštavanje. Na taj način, možda ćemo otkriti i neke do sada skrivene talente, spoznati neke nove teme, nove probleme sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju, a naši čitaoci će imati priliku da svet posmatraju očima ovih osoba čiji kvaliteti su neretko zanemareni. Ovom prilikom, zahvalio bih se Nezavisnom udruženju novinara Srbije i Ambasadi SAD u Srbiji koji su podržali ovaj projekat, kao i našoj Kancelariji za mlade koja nam je ustupila prostor u Sremskoj Mitrovici i čiji su volonteri takođe iskazali interesovanje za naše radionice, kao i za potrebe i probleme osoba sa invaliditetom – rekao je glavni i odgovorni urednik Sremskih novina, Nemanja Milošević.

Radionici su prisustvovali predstavnici udruženja osoba sa invaliditetom, osobe sa invaliditetom koje nisu članovi udruženja, predstavnici udruženja koji među članstvom imaju osobe sa invaliditetom, novinari zainteresovani za izveštavanje o ovoj temi i predstavnici Gradske uprave za socijalnu zaštitu u Sremskoj Mitrovici.

– Mi do sada ne bismo mnogo postigli u svom delovanju da nije bilo podrške medija. To je način da se za naše aktivnosti i naše probleme čuje, a problem ne može biti rešen ako se za njega ne zna. Zato pozdravljam ovu inicijativu Sremskih novina i siguran sam da ćemo kroz ove radionice naučiti nešto više jedni o drugima i da ćemo položaj osoba sa invaliditetom u medijima podići na jedan viši nivo – rekao je Radovan Kekić, ispred Udruženja za pomoć osobama sa Daun sindromom.

Škola novinarstva nastavlja sa radom i tokom aprila, te se pozivaju svi koji su zainteresovani da nauče nešto o izveštavanju o temama relevantnim za osobe sa invaliditetom, pre svega same osobe sa invaliditetom i članovi udruženja OSI, da nam se jave na e-mail: redakcija@sremskenovine.co.rs, kako bi se informisali o vremenu, temama i mestu održavanja radionica.

Projekat “U susret jednakosti – Srem bez predrasuda” se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Nezavisno udruženje novinara Srbije. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove NUNS i Ambasade SAD već isključivo autora.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: