• nedelja, 14. april 2024.
Pokretni mamograf u Beočinu – počeli besplatni preventivni pregledi
Društvo | Hronika | Beočin | Vesti
0 Komentara

Pokretni mamograf u Beočinu – počeli besplatni preventivni pregledi

20. februar 2024. godine

U saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za zdravstvo, u Dom zdravlja „Dr Dušan Savić Doda“ u Beočinu stigao je pokretni mamograf zahvaljujući kome će žene sa teritorije opštine Beočin u narednim nedeljama imati priliku da urade besplatne preventivne preglede dojki.

Prema rečima direktorke Doma zdravlja „Dr Dušan Savić Doda“ dr Vere Radosavljević, pokretni mamograf služi, pre svega, za besplatan skrining žena u manjim sredinama gde je najveći nedostatak mamografa a u okviru kampanje „Prva mamografija-bori se kao žena!“ akcenat je stavljen na prevenciju bolesti.

-Pregledima podležu žene starije od 40 godina koje do sada nisu imale oboljenja dojki kao i one koje nisu uradile kontrolne preglede u poslednje dve godine i duže. Nastojimo da podignemo svest žena o važnosti kontrole i da ukažemo na činjenicu da, ukoliko se na vreme otkrije problem, šanse za efikasno lečenje su dobre – rekla je Radosavljević i dodala da je odziv u Beočinu dobar i da se sve zainteresovane žene mogu prijaviti za pregled putem broja telefona 064 845 5408.

Akciju „Prva mamografija-bori se kao žena!“ podržala je i predsednica opštine Beočin Biljana Janković koja je danas uradila svoj preventivni pregled i podsetila na važnost podizanja svesti i edukacije građana na temu karcinoma dojke.

-U cilju prevencije i podizanja svesti o tome da su kontrole važne a rak dojke izlečiv ukoliko se na vreme otkrije, verujem da će mogućnost besplatnih preventivnih pregleda značiti našim sugrađankama, posebno onim koje žive u seoskim sredinama opštine Beočin. Pozivam sve žene koje podležu navedenim kategorijama za preglede, da zakažu svoj termin i iskoriste mogućnost besplatne dijagnostike koju pokretni mamograf pruža – poručila je Janković.

Imajući u vidu da statistike u Srbiji ukazuju na to da od raka dojke na godišnjem novou oboli oko 4.600 žena, od kojih 1 700 izgubi bitku sa ovom opakom bolešću, u okviru kampanje „Rak je izlečiv“, pokretni mamografi se postavljaju širom gradova i opština, kako bi se izašlo u susret što većem broju žena i pružila prilika za edukaciju i kontrolne preglede.

foto: Ismet Ademovski

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: