• subota, 13. april 2024.
GOLUBINAČKE MAČKARE: Premundureni dani i pokladni običaji
Društvo | Hronika | Stara Pazova | Vesti
0 Komentara

GOLUBINAČKE MAČKARE: Premundureni dani i pokladni običaji

20. februar 2024. godine

Po 21. put u trećem milenijumu u Golubincima je održan karneval poznat kao Mačkare.

U nedelju od 14 časova centrom ovog sremskog mesta prodefilovale su Mažoretkinje iz Apatina, Čivijaški karneval iz Šapca, maske iz Leskovca i Banje Koviljače, veseloj atmosferi doprinele su atraktivne Brazilke, ništa manje zapažene bile su devojke u bogatim krinolinama, kao i neizbežne veštice, više grupa vitezova, uvek zanimljivi golubinački mališani i mnogi drugi. Na platou ispred Šlosa, kako je uobičajeno, učesnici su se predstavili pripremljenim koreografijama, što je mnogobrojna publika nagradila velikim aplauzima.

Premudurene dane, druženje i ludovanje, kada se Golubinčani i njihovi gosti prikazuju kao druga lica, podražavanje magijskih radnji iz prethrišćanskog perioda usmerene na podsticanje plodnosti i izražavnje radosti proleću i druge običaje, pre više od dva veka u ove krajeve doneli su doseljenici iz Dalmacije. Ono što izdvaja golubinački karneval od ostalih u Srbiji je verski karakter, održava se u isto vreme sa karnevalima u katoličkom svetu da označi početak šestonedeljnog posta uoči Uskrsa po gregorijanskom kalendaru.

-Svi ostali, a ima ih još 6-7 u Srbiji, koji su u Federaciji, pre svega su turistički karnevali. Ovo je i jedini koji se održava u manjoj sredini – rekao je ovom prilikom u Golubincima Miroljub Radivojević, savetnik Federacije evropskih karnevalskih gradova za Srbiju i menadžer Leskovačkog karnevala.

Pokladni ritual na prostorima Srema najmasovnije se zadržao u Golubincima što je doprinelo da se prošle godine ostvari davnašnja želja meštana da se Golubinci nađu na mapi karnevalskih gradova Evrope, kao član istoimene Federacije. San je ostvaren uz najveću pomoć lokalne samouprave naglasili su predstavnici organizatora Hrvatskog kulturno-prosvetnog društva Tomislav i u znak zahvalnosti predsednku opštine Stara Pazova, Đorđu Radinoviću uručili plaketu i medalju.

-Zaista se radujemo i podržavamo ovu manifestaciju, ona je jedna od najlepših u našoj Opštini. Posebna je i veoma značajna i za Golubince i za opštinu Stara Pazova. Sve je dobro organizovano i ima dosta gostiju, veoma sam zadovoljan i čestitam organizatorima – rekao je predsednik Radinović, prenosi RTV Stara Pazova.

Zahvalnicu za poseban doprinos za učešće u organizaciji Mačkara dobila je najstarija učesnica Ana Rančić gospođa u devetoj deceniji, prerušena u viteza.

U drugoj ekipi vitezova bio je dugogodišnji učesnik Mačkara, Golubičanin, Đura Markuš.

-Posle više vremena odsustvovanja, vratio sam se Karnevalu i drago mi je da je bio puno lepih maski, kao i uvek, ovaj put posebnu draž su dale učesnice iz Brazila sa svojom zanosnom sambom. Drago mi je što je bilo i drugih zanimljivih i uspelih maski, kao što je i naša bila, žao mi je samo što je je, verovatno zbog kiše, bilo manje publike.
Branka Topalović

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: