• četvrtak, 29. februar 2024.
Velika sadnja za ekološki zdraviju sredinu
Projekti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Velika sadnja za ekološki zdraviju sredinu

15. decembar 2023. godine

Realizacija projekta “Velika sadnja – Zeleni prsten” uveliko traje u Sremskoj Mitrovici, a počela je sadnjom u Industrijskoj zoni “Jezero”. Ukupno se očekuje 2008 novih mladih stabala, čime će biti formiran zeleni prsten oko grada na Savi. Izabran je ovaj simboličan broj zasada, pošto je Sremska Mitrovica 2008. godine dobila status Grada.

-Grad Sremska Mitrovica se u prethodnih nekoliko godina bavio razvijanjem privrede i obezbeđivanjem radnih mesta za naše sugrađane. Vreme je došlo da se pređe na drugi nivo i da se ozbiljno i temeljno bavimo zaštitom životne sredine. Realizuje se projekat “Velike sadnje”, u dogovoru sa strukom i sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, a rezultat neće izostati. Već imamo zelene oaze kao što su Gradski park, Spomen-groblje, park kod Atletskog stadiona, pa će i novi drvoredi krasiti naš grad, za dobrobit generacija koje dolaze. Izabrali smo broj 2008, jer je 2008. godina kad je Sremska Mitrovica dobila status Grada i taj broj je za nas simboličan – rekao je Vladimir Pavlović, predsednik Skupštine grada Sremska Mitrovica.

Pošumljavanje okoline i formiranje drvoreda doprineće stvaranju ekološki zdravije sredine za život. U restauraciji zasada drveća osnovna namena je isključivo ekološka. Radove izvode JKP “Komunalije” Sremska Mitrovica.

-Zeleni pojas oko našeg grada predstavlja štit od aerozagađenja i svojevrsni apsorbent za polutante koji će izmeniti i mikroklimu. Jedno drvo može za godinu dana da upije 4,5kg polutanata iz vazduha, a oslobodi 145kg kiseonika. Izuzetno je značajan i odabir vrsta sadnica, javor je jedna od vrsta drveća koja emituje fitoncide, čestice koje uništavaju mikroorganizame iz vazduha. Ova vrsta sadnica je pored četinara i najbrojnija u formiranju zelenog pojasa. Prsten oko grada će razdvojiti industrijsku zonu i saobraćajnice od naselja – kaže Tamara Milković, predsednica Zelene odborničke grupe.

Na mestu na kom se do skoro nalazila divlja deponija, na prostoru u blizini autoputa i puta ka Velikim Radincima, nastavljena je akcija i zasađeno je novih 100 sadnica gledicie, vrste lipe. Sadnja je obavljena u okviru projekta “ACT”, u saradnji mitrovačke lokalne samouprave, Regionalne razvojne agencije “Srem”, Regionalne inicijative Srema, kao i švajcarske organizacije “Helvetas”.

Ubrzo po završetku radova na saobraćajnici Laćarak-Čalma, nastavljena je i akcija sadnje na teritoriji Grada, koja će na ovoj deonici imati poseban značaj zbog formiranja vetrozaštitnog pojasa.

-Značaj vetrozaštitnog pojasa jeste što tokom letnjih meseci snižava temperaturu samih oranica i okolnih putnih pojaseva, dok tokom zimskih meseci sprečava snežne nanose na put i smanjuje opasnost od nesreće. Veoma je značajan i zbog biljnog i životinjskog sveta na ovom području. U ovoj posađeno je više vrsta sadnica, lipa, brest, jasen i hrast, ukupno 566 na ovom potezu – zaključuje Milković.

Pored javora, stručnjaci su za akciju “Velika sadnja – Zeleni prsten” odabrali grab, brezu, lipu, više četinara, vrste koje će dati pun efekat u prečišćavanju vazduha.

Projekat “Mitrovica, zeleni grad” sufinansira se iz budžeta Grada Sremska Mitrovica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: