• ponedeljak, 4. decembar 2023.
Svaka tura – nova avantura
Hronika | Sremska Mitrovica | Reportaža
0 Komentara

Svaka tura – nova avantura

16. novembar 2023. godine

Bilo da priča o istorijskim događajima ili neku od brojnih legendi o Sirmiumu, Ivanu Macurić (31) iz Mačvanske Mitrovice svi pomno slušaju. Prijatnom bojom glasa, blagim tonom, nenapadno, a opet uzbudljivo i intersantno, polako vas vraća u daleku prošlost, prošeta kroz nekadašnji carski grad, pa vas istim tempom kroz vekove vrati u današnjost. Ivana je turizmolog i turistički vodič, a u svom poslu kako ističe, pronašla je sebe.

-Jedna od inspiracija da uđem u svet turizma bila je moja komšinica Ljiljana Radovanović koja se tim bavi otkada ja znam za sebe. Istina, pre nekih dvadesetak godina to je izgledalo dosta drugačije nego sada, ali mi je bilo vrlo interesantno i ona je svesno ili ne dosta uticala na moje opredeljenje. U trenutku kada sam završila osmi razred i trebala da upišem srednju školu otvoren je smer turistički tehničar u Ekonomskoj školi “9. maj” i to kao da je bio neki znak. Upisala sam željeni smer i mogu reći da mi je školovanje išlo jako dobro, ljubav prema turizmu bivala je sve jača, a interesovanje sve veće – priča Ivana.

Pri kraju srednje škole imala je, priznaje ona, nedoumica oko toga koji fakultet da upiše, nekoliko opcija je dolazilo u obzir – književnost, engleski jezik i turizam, za koji se naposletku i odlučila. Studije uspešno privodi kraju, a vrlo brzo dobija i licencu turističkog vodiča.

-Da bi neko radio kao turistički vodič mora biti pre svega dobro načitan, mora posedovati široko znanje, biti upućen u razne teme, a ja se jedno vreme nisam osećala dovoljno spremna da se upustim u to, prosto nisam imala vremena da se posvetim čitanju i istraživanju. Međutim po povratku iz Novog Sada u Mitrovicu, dolazim do Turističkog info centra koji se tek bio otvorio i tu ostvarujem za mene bitne kontakte, učlanjujem se u biblioteku i krećem ozbiljno da se bavim našim gradom, istorijom, geografijom, zanimljivostima, pričama, legendama… Nedugo potom se ukaže prilika da odradim jednu turističku turu na kojoj sam se jako lepo pokazala i koja je bila moja najbolja preporuka za dalji rad – kaže Mačvanka koja naposletku dobija i posao turizmologa u gradskoj organizaciji.

Ivana kratko objašnjava i razliku između vodiča i turizmologa.

-Turistički vodič je neko ko vodi ture u okviru naše države i priča na lokalitetima gde nema kustosa, o događajima, istorijskim ličnostima, o prirodnim karakteristikama, atrakcijama i slično, dok se turizmolog bavi nekom drugom vrstom posla, on je tu da privuče turiste, na primer da vrši promocije određenih destinacije, da učestvuje u kreiranju novih turističkih proizvoda i slično. Turizmolozi koji rade u agencijama prave konkretne ponude i zatim ih dalje distribuiraju. U svakom slučaju, raditi u ovoj grani privrede je jako zanimljivo, stalno sam u kontaktu sa ljudima, u pokretu, uvek ima nešto novo da se nauči. Dosta sarađujem sa stručnjacima iz raznih drugih branši, a pre svega sa istoričarima, istoričarima umetnosti, arheolozima i na taj način uvećavam svoje znanje, što je jedan od preduslova za dobrog turističkog vodiča. Svaka tura je drugačija, ljudi su drugačiji, komunikacija koju ostvarim sa njima, pitanja koja mi upućuju. Nikada ne znam ko me sluša i koliko je njegovo znanje opširno, zato se trudim da uvek budem spremna i dobro potkovana činjenicama o svim lokalitetima na koje vodim posetioce – nastavlja Ivana.

Njan cilj je da po završetku svake ture turisti budu zadovoljni, da pričaju o onome što su videli i čuli, te na taj način postanu svojevrsni ambasadori Sremske Mitrovice.

Posao joj je, ističe Mačvanka, doneo brojna poznanstva i puno avantura, te uživa u njemu.

-Nova tura – novi izazov i posle svake osećam veliko zadovoljstvo. Posao ne doživljavam kao obavezu i zaista sam srećna zbog svog poziva. Inače, imam puno nekih planova i ideja za naredni period, a svakako bih volela da zajedno sa kolegama radim i dalje na promociji našeg grada. Naravno, želim da se posvetim i promociji Mačve, jer mislim da se na tome ne radi dovoljno, a da postoji veliki turistički potencijal – završava Ivana.

D. Tufegdžić

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: