• subota, 2. mart 2024.
Koncert “Muzika je univerzalni jezik”
Kultura | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Koncert “Muzika je univerzalni jezik”

28. novembar 2023. godine

Koncert „Muzika je univerzalni jezik” usmeren je na to da se izvođenjem klasične muzike, kao vrednog i svima pristupačnog kulturnog sadržaja, ukaže na njen značaj za unapređivanje i obogaćivanje kulturnog života pojedinca, a time i društva.

Kako se koncert organizuje povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, ovom koncertnom aktivnošću povećavamo njihovu društvenu inkluziju, a samim tim doprinosimo strategiji unapređenja njihovog položaja. Realizaciju programa podržao je Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Da muzika priča univerzalnim jezikom, nastupom će potvrditi članovi Kamernog orkestra „Sonore”, pod dirigentskom upravom Nine Rakić i Bojana Kljajića. Koncert će se održati 2. decembra u Galeriji „Lazar Vozarević”, a počinje u 18 sati. Organizuju ga Centar za kulturu „Sirmiumart” i Ustanova za negovanje kulture „Srem”.

Orkestar „Sonore” postoji od oktobra 2022. godine, a okuplja studente izvođačkih smerova Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu i Akademije umetnosti u Novom Sadu. Osnovan je zbog želje članova da stiču što više prakse orkestarskog muziciranja i zajedničkog kreiranja zvuka. Dirigenti (osnivači) Orkestra su Nina Rakić i Bojan Kljajić, izuzetno uspešni mladi dirigenti.

Ljubitelji klasične muzike imaće priliku da upoznaju deo stvaralačkog opusa engleskog kompozitora Edvarda Elgara i uživaju u muzici komponovanoj za alegorijsku dramu „Per Gint”. Pisac pomenutog dramskog dela je norveški pisac Ibzen. Muzičkim jezikom ju je za scensko izvođenje, po njegovoj želji, uobličio i iskazao norveški kompozitor Edvard Grig. Temelj je priča o Per Gintu, koji kreće na put, na kom pronalazi sebe. Time je i ovaj muzički doživljaj svojevrsno putovanje, na kom se upoznaju zvuci karakteristične norveške melodije i na kom i svaki slušalac treba da pronađe sebe.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: