• utorak, 28. novembar 2023.
U poseti poljoprivrednom gazdinstvu porodice Đaković u Sremskoj Rači
Reportaža | Poljoprivreda | Sremska Mitrovica
0 Komentara

U poseti poljoprivrednom gazdinstvu porodice Đaković u Sremskoj Rači

29. oktobar 2023. godine

Porodica Branislava Đakovića iz Sremske Rače već godinama se bavi poljoprivredom i obrađuje oko 70 hektara oranica, od čega je polovina u njihovom vlasništvu. Na podjednakim površinama gaje četiri kulture: suncokret, pšenicu, kukuruz i soju.

Kako kaže Branislav, ovim poslom se bavio i njegov otac, tako da mu je on pomagao još od malih nogu, a danas njemu pomažu svi ukućani. Na njivama su glavni on i sin Miroslav, dok je za zaštitu na parcelama zadužena supruga Biljana.

-Ja idem na njivu i gledam kad koji korovi niču i određujem koji ćemo preparat koristiti. Zaštita sada je otprilike na istom nivou kao i prethodnih godina, ni cena se nije menjala drastično, za razliku od đubriva gde je bio veliki skok u ceni. Ono sa čime muku mučimo u posledih nekoliko godina je činjenica da se u selu više ne mogu naći fizički radnici, tako da sve radimo sami. Svi su otišli i snašli se na neki drugi način, ali ja ih razumem s obzirom da ovi poslovi u selu nisu stalni ni sigurni – kaže Biljana Đaković iz Sremske Rače.

Njen suprug Branislav smatra da su najveći problem klimatske promene, koje ih u zadnje vreme najviše vuku unazad.

-Gledamo stalno u nebo, jer od toga zavisi kakav će biti naš prinos, jer kad je rod dobar i manja cena nešto znači. A ukoliko je rod mali, može cena biti ne znam kolika, ali nam to onda ništa ne vredi – kaže Branislav.

Biljana dodaje da su prinosi loši, a cena pogotovo i zbog toga ovu godinu sumira sa rečenicom “Dogodila se, ne ponovila se”.

Sa ovim prinosima i ovom cenom Đakovići kažu da ne mogu ni da pokriju troškove proizvodnje, čak ne mogu ni da zarade da plate arendu. Kažu da je prinos bio loš zbog vremenskih prilika, jer je nakon obilnih padavina nastupila suša koja je napravila još veći problem.

Ipak, Biljana i Branislav jednoglasni su u odluci da od zemljoradnje neće odustati, jer im je ovo osnovno zanimanje. Imaju potrebne mašine za rad, pet traktora, dva kombajna i svu ostalu priključnu mehanizaciju. Svesni su da će “klimati” još narednih nekoliko godina samo da bi izvukli ovu koja je bila izuzetno loša.

– Prošla godina isto nije imala prinos, ali je imala dobru cenu pa se to malo izbalansiralo. Ostaćemo na ovim istim površinama, ali ja ipak nisam opštimista i ne vidim da će ovo sve izaći na bolje. Srećom, nismo imali štete od oluje, pa smo barem tih troškova pošteđeni – kaže Branislav Đaković, poljoprivrednik iz Sremske Rače.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: