• četvrtak, 28. septembar 2023.
Opština Beočin u značajnom projektu socijalne inkluzije Roma
Društvo | Hronika | Beočin | Vesti
0 Komentara

Opština Beočin u značajnom projektu socijalne inkluzije Roma

15. septembar 2023. godine

Načelnica Opštinske uprave Beočin Gordana Ćirović prisustvovala je svečanom potpsivanju Sporazuma o sprovođenju projekta „Socijalna inkluzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih osoba u Srbiji 2023-2026“ koje je upriličeno u utorak, 12. septembra, u Кragujevcu.

Sporazum je potpisan između Ekumenske humanitarne organizacije i sedam opština i gradova u Srbiji među kojima je i opština Beočin.

Cilj ovog projekta je podrška procesu unapređenja kvaliteta života, prevencija i borba protiv diskriminacije Roma i drugih osetljivih grupa u Republici Srbiji a program će se sprovesti na teritoriji opština Beočin, Кovin i Velika Plana, zatim grada Niša i grada Кragujevca kao i gradskih opština Zvezdara i Voždovac.

Svečanom potpisivanju sporazuma prisustvovao je i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov koji je istakao da je taj Sporazum dobar pokazatelj da Vlada Srbije uvažava činjenicu da su Romi „ranjena grupa koja ima određenih izazova kada je u pitanju ostvarivanje ravnopravnosti i potpuna integracija u društvo u Srbiji”.

Prema rečima načelnice Opštinske uprave Beočin Gordane Ćirović, važnost ovog trogodišnjeg programa višestruka je za Beočin jer se očekuje da sprovođenjem sporazuma bude rešeno i dugogodišnje pitanje ozakonjenja nelegalnih objekata u kojima živi veliki broj romske populacije i drugih socijalno ugroženih kategorija stanovništva.

-Pored mera koje doprinose afirmaciji obrazovanja Roma koje Opština Beočin sprovodi ali i drugih vidova podrške, veoma nam je važno pitanje ozakonjenja nelegalnih objekata gde kao lokalna samouprava možemo da se uključimo i pomognemo. Ozakonjenje stambenih objekata u ovom smislu treba da bude naš krajnji cilj pri čemu ćemo nastaviti da radimo i na prevenciji pojave diskriminacije prema Romima i socijalno osetljivim grupama uz negovanje vrednosti dostojanstva i ravnošpravnosti u našem društvu – rekla je Ćirović.

Projekat „„Socijalna inkluzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih osoba u Srbiji 2023-2026“ podržan je od strane švajcarske organizacije HEКS/EPER.

Izvor/foto: Opština Beočin

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: