• ponedeljak, 11. decembar 2023.
Od ponedeljka vakcinacija protiv sezonskog gripa
Društvo | Hronika | Sremska Mitrovica | Vesti
0 Komentara

Od ponedeljka vakcinacija protiv sezonskog gripa

29. septembar 2023. godine

Za sezonu 2023/2024. godine Zavodu za javno zdravlje Sremska Mitrovica distribuirano je 16.000 doza četvorovalentne vakcine protiv gripa. U toku je distribucija do vakcinalnih punktova domova zdravlja, te je planirano otpočinjanje vakcinacije od ponedeljka, 2. oktobra.

Četvorovalentna vakcina protiv gripa sadrži dva tipa A virusa gripa i dva tipa B ovog virusa, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije za severnu hemisferu i odluci EU za sezonu 2023/2024. godine, a na osnovu dominantnih tipova virusa gripa registrovanih u cirkulaciji u prethodnoj sezoni za koje se očekuje da mogu da izazovu kako sporadično, tako i epidemijsko javljanje gripa u populaciji u sezoni koja sledi.

Ova vakcina je sledećeg sastava:

-A/Victoria/4897/2022 (H1N1)pdm09 virus;
-A/Darwin/9/2021 (H3N2)-like virus;
-B/Austria/1359417/2021 (B/Victoria lineage)-like virus;
-B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata lineage)-like virus.

Vreme neophodno za sticanje imuniteta iznosi dve do tri nedelje nakon vakcinacije, a postvakcinalni imunitet varira i traje od 6 do 12 meseci, pa iz toga proizilazi potreba vakcinacije svake godine, kao i zbog variranja sojeva virusa gripa koje se dešava tokom svake sezone. Vakcina ima različitu efektivnost kod osoba različite dobi, te se kod vakcinisanih osoba i u slučaju oboljevanja razvija blaža klinička slika i sprečava moguće teže komplikacije.

U skladu sa Pravilnikom o programua obavezne vakcinacije i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti, vakcinacija protiv gripa sprovodi se kod osoba u posebnom riziku od teških formi i komplikacija gripa. To su lica sa hroničnim poremećajima plućnog sistema (uključujući astmu), hroničnim poremećajima kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima (uključujući šećernu bolest, gojaznost), bubrežnom disfunkcijom, hemoglobinopatijom, hroničnim neurološkim poremećajima, malignim oboljenjima, bez obzira na trenutni terapijski status, imunosupresijom (uključujući lica sa HIV/AIDS, osobe sa funkcionalnom ili anatomskom asplenijom i dr), trudnice, osobe kod kojih je izvršeno presađivanje tkiva i organa/ili se pripremaju za presađivanje, lica starija od 65 godina. Vakcinu je moguće aplikovati kod osoba starijih od navršenih 6 meseci života kada je u pitanju četvorovalentna vakcina, osim kod osoba kod kojih je potvrđena kontraindikacija.

Vakcina protiv gripa je najefektniji i najbezbedniji vid individualne  i kolektivne zaštite od gripa.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: