• četvrtak, 25. april 2024.
Predavanjem obeležen Svetski dan turizma
Vesti | Irig
0 Komentara

Predavanjem obeležen Svetski dan turizma

29. septembar 2019. godine

Jazak- U jazačkom Domu kulture održano je predavanje na temu Ruralni turizam u funkciji revitalizacije sela, zatim Ekonomsko osnaživanje i finansijska podrška ženskom preduzetništvu u ruralnim sredinama i Geoturizam na Fruškoj gori. Na predavanju su govorili Petar Samardžić, direktor Agencije za Ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica, mr Pavle Počuč, zamenik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam,  i dr Ljiljana Grujičić Tešić, predsednica Unija žena SNS Irig. Na predavanju su prisustvovali Tihomir Stojaković, poverenik OO SNS Irig i poslanik u Skupštini AP Vojvodine, Miodrag Bebić, zamenik predsednika Opštine Irig, Dragan Dragičević, direktor Turističke organizacije Irig i drugi akteri u razvoju ruralnog turizma na teritoriji Opštine Irig.

71546535_2582185615395975_7751314426132692992_n

Zamenik pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, mr Pavle Počuč uputio je prisutne u položaj žena u ruralnim sredinama u Vojvodini, koje su to prepreke u započinjanju preduzetničke aktivnosti, aktuelno stanje u ženskom preduzetništvu, izvori finansiranja ženskog preduzetništva, kreditne linije za podršku ženskom preduzetništvu u APV, i drugo. Jedna od važnijih stavki je besplatna obuka i sticanje sertifikata za nezaposlene žene, čiji se Centar nalazi u Novom Sadu, a obuhvata obuku za početnike u biznisu – sertifikovano – besplatno i sadrži 25 časova. Takođe, postoji i obuka za zanate (frizerski, manikir, pedikir, nega lica, gerontonegovateljice, strani jezici…). Počuč je istakao da je bitno da se aktivno prate javni pozivi i konkursi putem kojih se dodeljuju krediti, subvencije i bespovratna sredstva, da postoje stalne edukacije, medijska promocija i najvažnije, udruživanje žena preduzetnica  i zajednička saradnja.

Petar Samardžić, direktor Agencije za Ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica, preneo je svoje iskustvo na temu o ruralnom turizmu koje integriše sve oblike turističkih usluga i aktivnosti koje se odvijaju u ruralnoj sredini. On je govorio o tome kako zakon uređuje ruralni turizam, kako funkcionišu ugostiteljski objekti domaće radinosti, seosko turističko domaćinstvo, koji su minimalni tehnički i sanitarno higijesnki uslovi, zatim o kategorizaciji objekata, poslovanju, kako uspešno pružati usluge u ruralnom turizmu, podrška na lokalnom nivou.

-Bavljenjem seoskim turizmom pozitivno utiče na ekonomsko stanje seoskih domaćinstava, koja su osnov celokupnog razvoja ruralnih područija. Izuzetno je važno istaći da seoski turizam doprinosi očuvanju i promovisanju raznovrsnosti duhovnih i materijalnih vrednosti, očuvanju životne sredine i afirmisanju Srema, kao značajne turističke destinacije. Bavljenje seoskim turizmom otvara brojne mogućnosti za zapošljavanje i samozapošljavanje, te samim tim i doprinosi ostvarivanju novih izvora prohoda,  rekao je Samardžić.

70802639_2582185998729270_4269657874063425536_n

Na temu Geoturizam na Fruškoj gori, govorila je dr Ljiljana Grujičić Tešić, koja je doktorirala na Rudarsko – geološkom fakultetu. Geoturizam na Fruškoj gori ima veliki potencijal zbog relativno netaknute prirode i očuvane kulturne ostavštine. Glavnu ulogu u geoturzmu imaju objekti geonasleđa i preko njih posetilac dolazi u neposredan kontakt sa geologijom. Neki od nepokretnih objekata geonasleđa su kulturno – istorijski spomenici, kao što su manastiri na Fruškoj gori, arheološki nalazišta, ostaci rudarenja i drugi. S tim u vezi pomenuti su Vrdnička kula, Jazak – potok Drenovac, Kozije brdo, Čerevićki potok, Lzin vir, kao neki ostaci geonasleđa. Neophodno je povezivanje svih segmenata turizma, kao i podrška lokalne zajednice i države, zaključuje Grujičić Tešić.

S.Belotić

Projekat „Jaka iriška sela-u selu živim u selu ostajem“ sufinanira Opština Irig.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: