• ponedeljak, 4. decembar 2023.
STARA PAZOVA: Obraše se vinogradi
Društvo | Reportaža | Stara Pazova
0 Komentara

STARA PAZOVA: Obraše se vinogradi

25. septembar 2023. godine

Vredni domaćini su požurili da krajem prošle sedmice, pre nedelje, koja je bila najavljena kao kišovita, oberu vinograde. Sa obronaka Fruške gore, iz Male Pazove, iz Čortanovaca, sa Banstola, iz Slankemena i drugih vinograda u dvorišta Pazovčana stizale su stotine kilograma grožđa. – Zrelo je, možda je po neki čokot mogao još koji dan, ali ako padne kiša, zakasnili smo – kaže Janko Turan.

Veliki vinograd i voćnjak rade on i supruga Zuska. U prvoj turi doneli su preko 500 kilograma grožđa.

-Ima još dva puta toliko, slično kao i prošle godine. Od oko tone i po grožđa imaćemo preko 500 litara vina – kaže ovaj domaćin, koji ima svu potrebnu opremu za pravljenje jednog od najpopularnijih alkoholnih pića. Stojeći pored ogromne bačve Janko objašnjava proces pravljena:

-Mi to radimo na starinski način, postoje sada savremene mašine za drobljenje i separaciju grožđa ali mi smo ovako naučili. Najvažnije je da ne dodajemo nikakve veštačke arome. Mlevenju gržđa prisustvuju i unuci. Uz baku i deku mogu da nauče a možda i zavole veštinu pravljenja domaćeg vina, za sada im je zanimljivo da pomalo pomažu.
B.Topalović

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: