• nedelja, 28. april 2024.
Danas počinju “Dani zmajeva”
Društvo | Zabava | Hronika | Pećinci
0 Komentara

Danas počinju “Dani zmajeva”

8. septembar 2023. godine

U čast Zmaja Ognjenog Vuka, srpskog despota, legendarnog ratnika, vladara i poslednjeg pravog srednjevekovnog viteza srpske tradicije, i u čast tvrđave Kupinik u kojoj je stolovao pre više od 500 godina, početkom septembra će pod bedemima Kupinika biti održani 5. “Dani zmajeva”.

Ovogodišnja manifestacija viteštva, viteške kulture i tradicije Srednjeg veka “Kupinik – Dani zmajeva” ove godine trajaće dva dana, 8. i 9. septembra, a po rečima Perice Odobašića, arheologa i predsednika Udruženja “Zeleni pogled”, posetioci će biti u prilici da na trenutak dožive srednjevekovni dan kroz brojne sadržaje i vizualna scenska dešavanja, ali i srednjevekovnu noć.

On dodaje da ovogodišnja manifestacija peta po redu, predstavlja mali jubilej, kao i da je početak zakazan za petak, 8. septembar, od 17.00 časova, kada će na bedemima Kupinika biti predstavljen Zmajevac – zavetni mač čuvara Kupinika.

-Mnogo je simbolike u našoj bogatoj tradiciji, što će posetioci i videti kroz predstavljanje Zmajevca, kao i kasnije tokom večeri, a posebno sutradan, u subotu, kada će biti u prilici da šetaju srednjevekovnim selom, druže se sa vitezovima, isprobaju u streličarstvu i slično. Želimo pre svega da naši posetioci dožive trenutak punog sjaja Kupinika, a ne momenat borbi i razaranja. Pre 502 godine Kupinik je poput Ekskalibura vraćen u močvaru iz koje je iznikao i prepušten zubu vremena, ali je zato pre 555 godina bio u punom sjaju, jer je tada bedemima Kupinika, poslednje prestonice srednjevekovne Srbije, šetao legendarni Zmaj Ognjeni Vuk” – rekao je Odobašić.

Nakon predstavljanja Zmajevca, sledi svečano otvaranje dvodnevne manifestacije, a program je obogaćen koncertom Etno grupe “Iskon” iz Subotice koji nastupaju u okviru Pećinačkog kulturnog leta u organizaciji Kulturnog centra. Posle toga počinju Zmajeve vatre pred Kupinikom, a posetioce, kako su najavili organizatori, očekuje i iznenađenje na kraju večeri.

U subotu, 9. septembra, od 11.00 časova, pod bedemima Kupinika započinje srednjovekovni dan. U okviru srednjevekovnog sela biće prikazan život kroz viteške borbe, pešadijsko streličarstvo, konjičko streličarstvo, a biće organizovane i radionica kaligrafije, kovačka radionica, radionica izrade mozaika, radionica srednjevekovnog slikarstva, uz srednjevekovni ples i srednjevekovnu kuhinju, dok će vitezovi posetiocima predstaviti srednjevekovno naoružanje i opremu.

Manifestaciju organizuju Udruženje “Zeleni pogled” iz Kupinova i Udruženje za negovanje starih zanata i veština Beli orlovi, u saradnji sa Agencijom za razvoj opštine Pećinci, Turističkom organizacijom opštine Pećinci i Kulturnim centrom Pećinci. Generalni pokrovitelj je Opština Pećinci.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: