• četvrtak, 21. septembar 2023.
49. likovna kolonija “Borkovac”
Kultura | Projekti | Ruma
0 Komentara

49. likovna kolonija “Borkovac”

1. septembar 2023. godine

Od 28. avgusta do 2. septembra u istoimenom izletištu održana je 49. Likovna kolonija “Borkovac” u organizaciji Zavičajnog muzeja Ruma. Osam umetnika iz Beograda, Novog Sada i Rume stvarali su dela u oblasti grafičkog dizajna, što je i osobenost ovogodišnje kolonije.

-Zavičajni muzej Ruma, 49. Sazivom Likovne kolonije „Borkovac“ nastavlja kontinuitet rada ove kulturne manifestacije, a posle jednog od kratkih prekida tokom njenog pedesetpetogodišnjeg postojanja. Takođe, nastavlja okupljanja stvaralaca identičnih stilskih tematskih umetničkih opredeljenja koje je kao novina uvedeno 2014. godine. Od tada prezentovana su dela iz oblasti: intuitivne umetnosti – „art bruta“, umetničke fotografije, slikarstva geometrizovanih formi, asemblaža, „redi meida“ i murala – „strit arta“ – rekla je Snežana Janković, programski rukovodilac Zavičajnog muzeja Ruma.

Ove godine, Muzej je organizovao grupu autora koja likovna dela definiše u elektronskoj formi. Umetničke grafike koje upravo nastaju tokom ovogodišnjeg saziva Likovne kolonije „Borkovac“ autori na različite načine stvaraju pomoću kompjuterskih programa i opreme. Učestvuje osam autora iz Beograda, Novog Sada i našeg grada: Marina Kušić, Ana Marinović, Snežana Stefanović, Dragana Kuprešanin, Sanja Žigić, Konstantinos Petrović, Božo Ivanković i Željko Radić. Radni deo Kolonije odvija se u Borkovcu do subote 2. septembra, a izložba radova zakazana je za decembar, kada će publici biti predstavljena sva dela nastala tokom rada ovogodišnjeg saziva Likovne kolonije „Borkovac“.

-Ovde sam najmlađi učesnik, dobra je i prijatna ekipa, koncept kolonije je zanimljiv, tematski odrađen, gde imamo neki zadati zadatak oko kojeg smo okupljeni, pogotovo što polje digitalne grafike nije zastupljeno na likovnim kolonijama u Srbiji. Ambijent je prijatan, šuma, priroda, sam smeštaj je lep i sve je inspirativno atmosfera i druženje, a domaćini su sjajni -rekao je Boža Ivanković, umetnik iz Novog Sada, po vokaciji grafičar koji je završio akademiju u Novom Sadu.

-Ovo je prva kolonija u kojoj učestvujem da je digitalnog karaktera, jer kolonije su obično slikarske ili vajarske, a mi pravimo digitalne fajlove koji će kasnije biti štampani što će publika videti na izložbi. Drugačija je dinamika rada, ovde smo u prirodi, imamo priliku da u se u lepoj atmoseri družimo i stvaramo. Videli smo i kulturne znamenitosti u okolini i zahvaljujem organizatorima na lepoj atmosferi i nadamo se da ćemo u decembru prikazati radove na izložbi – rekla je Dragana Kuprešanin, vizuelna umetnca iz Beograda, koja je nakon Faulteta primenjenih uemtnosti specijalizirala i doktorirala na istom fakultetu.

Likovna kolonija “Borkovac” jedna je od najstarijih u Vojvodini, održava se od 1968. godine, pokrenula ju je lokalna uprava preko tadašnje Kulturno prosvetne zajednice, a Muzej delom učestvovao u njenoj realizaciji, da bi od 1995. celokupnu organizaciju preuzeo Zavičajni muzej Ruma.

Projekat „Kultura u fokusu-novo ruho ustanova kulture“ je sufinansiran od strane Opštine Ruma. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: