• četvrtak, 18. april 2024.
Volonteri iz celog sveta čiste Kupinik
Društvo | Hronika | Pećinci | Vesti
0 Komentara

Volonteri iz celog sveta čiste Kupinik

18. avgust 2023. godine

Već 24 godine mladi volonteri iz celog sveta okupljanju se u Kupinovu i tokom dve nedelje, koliko traje Međunarodni ekološki kamp, intenzivno rade na čišćenju Obedske bare uklanjanjem invazivnog rastinja. Ovogodišnji ekološki kamp počeo je 13. avgusta i trajaće naredne dve nedelje sve do 26. avgusta. Kamp organizuju Udruženje „Zeleni pogled“ iz Kupinova i Mladi istraživači Srbije pod pokroviteljstvom Opštine Pećinci.

Sedam volontera – troje iz Španije, jedna devojka iz Belgije, jedna iz Nemačke, jedan momak iz Turske i jedan iz Srbije, kao i lokalni volonteri koji se svakodnevno priključuju kampu, ove godine rade ispod tvrđave Kupinik, a po rečima Perice Odobašića, arheologa i predsednika Udruženja „Zeleni pogled“, u pitanju je sanacija posledice olujnog nevremena, koje je napravilo štetu na brojnim stablima na ovom lokalitetu.

-Visoki vodostaji ranije tokom godine sprečili su nas da intervenišemo na samom lokalitetu, tako da nam je vegetacija poprilično bujna. Imamo dosta ozbiljnog posla na uklanjanju što te zeljaste visoke vegetacije, što tih grana i debala koja su izlomljena od oluje. Želimo da prostor oko Kupinika ponovo učinimo održavanim i reprezentativnim, i da ga spremimo za aktivnosti koje slede od septembra, a to su – nastavak arheoloških istraživanja na tvrđavi i još dva arheološka kampa od 3. septembra, gde ćemo praktično mesec dana imati brojnu ekipu na lokalitetu, kao i dvodnevnu manifestaciju Kupinik – Dani zmajeva, 8. i 9. septembra – rekao je Odobašić.

On dodaje, da je sama ideja o pokretanju ekološkog kampa davne 1997. godine potekla upravo sa ciljem da se spreči dalja devastacija korita, da se održi živi svet bare i popravi brojno stanje naročito ptica močvarica, jer su neke, zbog loših uslova za gnežđenje, napustile ove stanište. A, rezultati truda i rada su vidljivi.

-Neke vrste ptica su se vratile posle višedecenijskog izbivanja sa ovih prostora, kao što je crni ibis, čaplja kašikara, a čak smo i belog ibisa prethodnih godina viđali, tako da ćemo verovatno narednih godina imati i njega na gnježđenju. Ove ptice su potvrda da se uz trud, rad i zalaganje može dosta postići – kazao je Odobašić.

Izvor/foto: pecinci.org

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: