• sreda, 6. decembar 2023.
Ruma dobija aerodrom?
Društvo | Hronika | Ruma | Vesti
0 Komentara

Ruma dobija aerodrom?

8. avgust 2023. godine

Još nije zvanično potvrđeno, ali Ruma bi mogla da dobije sportsko-vazduhoplovni kompleks u radnoj zoni Jug 2. Tačnije, radi se o površini koja se nalazi južno od pruge Beograd-Šid, zapadno od ulice Vladimira Nazora, u blizini sadašnjeg azila za pse. Кako se moglo čuti na sednici Skupštine opštine u Rumi, jedan investitor uveliko pregovara sa Vladom Republike Srbije o podizanju vazduhoplovnog kompleksa sa pratećim sportskim i turističkim sadržajima. U ovom slučaju Opština Ruma nije uključena u pregovore, ali da bi se oni nastavili, neophodno je da lokalna samouprava prilagodi plansku dokumentaciju. To je i učinjeno izmenom plana detaljne regulacije radne zone Jug 2, što je preduslov da se investicija ostvari.

-Radna zona Jug 2 je na neki način bila zapostavljena i zanemarena. Međutim, postoji izuzetno ozbiljno interesovanje jednog investitora koji je u pregovorima, ne sa opštinom, već sa republičkom Vladom. Ali da bi se ta investicija ostvarila, neophodno je da se izvrše promene planske regulacije i mi smo odluku doneli da bismo otvorili mogućnost da se ti pregovori nastave. Dalje detalje ne bih iznosio, jer pregovore vodi Vlada Republie Srbije sa zainteresovanim investitorom, koji je veoma raspoložen i koji želi da u što kraćem roku tu investiciju realizuje. A kada bude realizovana, biće svakakao značajna za Opštinu Ruma i definitovno će nas učvrstiti kao najznačajniju saobraćajnu tačku u Srbiji – rekao je Stevan Кovačević, predsednik Skupštine opštine Ruma.

Tehnički, izmene se odnose najviše na blokove 7, 8 i 9, gde se menjaju namene površina kako bi se razgraničilo državno i privatno zemljište, radi realizacije pomenutih sadržaja za koje postoji državni interes. Ovim izmenama plana stvara se mogućnost podizanja vazduhoplovnog kompleksa, piste, vazduhoplovne zgrade, pratećih sportskih, rekreativnih i turističkih sadržaja, navodi se u odluci kojom se menja plan detaljne regulacije radne zone Jug 2.

Podsetimo, 1948. godine iz Zagreba je u Rumu premeštena vazduhoplovna škola za oficire, a pedesetih godina iz Rume je prebačena u Vršac, gde i danas postoji. U znak sećanja u Rumi i danas postoji spomenik, takozvano Кrilo, u neposrednoj blizini zemljišta koje se priprema da postane novi sportsko-vazduhoplovni centar.

S.B.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: