• petak, 22. septembar 2023.
Kulturno leto za sve ukuse
Kultura | Projekti | Vesti | Ruma
0 Komentara

Kulturno leto za sve ukuse

5. avgust 2023. godine

Ruma-Kulturno leto u Rumi ušlo je u drugu polovinu dešavanja, koja su pripremljena da zadovolje sve ukuse. Počelo je na Vidovdan koncertom Zrenjaninske filharmonije koja je za rumsku publiku pripremila filmske hitove domaće i svetske kinematografije. Već naredne večeri uspostavlja se nova tradicija, a to je uručenje nagrada za najbolje učenike osnovnih i srednjih škola, nosioce Vukovih diploma i osvajače medalja na domaćim i međunarodnim takmičenjima. A potom je usledio niz koncerata, predavanja, književnih i muzejskih večeri. Predavanja su posebno značajna, jer ukazuju na bogatu rumsku istoriju.

-Biće tu koncerata, književnih večeri, pozorišnih predstava, likovnih i filmskih programa, ali i stručnih predavanjima, koja su i te kako vezana za bogatu istoriju našeg grada i opštine. Ostaje mi samo da sve sugrađane pozovem da uzivaju u programima Kulturnog leta 2023, rekla je početkom Kulturnog leta predsednica Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić.

Izuzetno uspešne koncerte održali su Kerber, Ateist rep, Saša Matić, Prljavi inspektor Blaža, Gradski tamburaški orkestar „Branko Radičević“, HKPD „Matija Gubec“ , KC bend i drugi. Predavanja Zavičajnog muzeja održana u Gradskoj biblioteci „Atanasije Stojković“ podsetila su Rumljane na istoriju svog mesta. Muzejski savetnik Đorđe Bošković, govorio je o Glavnoj ulici, njenom istorijatu i porodicama koje su podizale građanske kuće. Predsednica Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić, u svojstvu svoje struke istoričara, govorila je o rumskim sokolima i podizanju prvog sokolskog doma u Rumi. Ove nedelje održan je još jedan festival Rumfest, ovog puta u Velikom parku, sa posebnom simbolikom i osvrtom na početke rumskog vašara koji je počeo upravo na tom mestu.

A već u narednoj nedelji ponovo koncerti koji bi trebalo da ponovo privuku velik broj posetilaca. 10.avgusta na Gradskom trgu nastupiće Vesna Zmijanac, a 11.Riblja čorba. A veče pre toga, 9.avgusta kod male fontane u centru grada organizovaće se veče šlagera gde će nastupiti Rumljani Milica Radonić, Snežana Milošević i bračni par Milica i Nemanja Ognjanović.

Projekat „Kultura u fokusu-novo ruho ustanova kulture“ je sufinansiran od strane Opštine Ruma.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: