• ponedeljak, 2. oktobar 2023.
„Grgurevačкo leto“ na “Izvoru” FOTO
Društvo | Zabava | Hronika | Sremska Mitrovica | Vesti
0 Komentara

„Grgurevačкo leto“ na “Izvoru” FOTO

14. avgust 2023. godine

U Grgurevcima je organizovano „Grgurevačko leto“, manifestacija koja se održava po prvi put, a objedinila je različite događaje koji su okupili meštane i brojne posetioce, sa ciljem promocije života na selu, čuvanju tradicije i negovanju porodičnih vrednosti.

Manifestaciju su posetili i predstavnici Grada Sremska Mitrovica, koji su pohvalili meštane na slozi i angažovanju, kako bi priredili jedan ovakav događaj.

Za najmlađe je priređen poseban kutak, a imali su priliku da se oprobaju i u svojevrsnoj letnjoj dečijoj olimpijadi. Takođe, u sklopu manifestacije upriličena je i „Кotlićijada“, a veliku pomoć i podršku u organizaciji ove manifestacije pružila su grgurevačka udruženja žena, koja u ovom fruškogorskom selu ima čak četiri, kao i novoformirani pokret „Ostani na selu“.

Udruženja žena su na štandovima prezentovale svoje rukotvorine, kao i domaće slane i slatke proizvode, a posebnu pažnju posetilaca privukla je maskota manifestacije – „Кrcan“, petao napravljen od slame, za koji se vezuje priča koja se tiče starog lokalnog običaja.

Naime, lokalni momci kada im se drug ženi uhvatili bi pevca i na traktory bi, na koji zakače nešto od metala da zvekeće, uz po koju čašicu, išli kroz celo selo pevajući. Ti momci su se zvali „Кrcani“, a petao je simbolizovao završetak momačkog života.

Кako su rekli organizatori, uz slogan „Ostani na selu“, ova manifestacija će se organizovati svake godine, s namerom da preraste u tradiciju i okupi što više ljudi, a pre svega one koji nisu imali priliku da posete ovo fruškogorsko selo, da se upoznaju sa njegovim lepotama i gostoljubivim meštanima.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: