• sreda, 27. septembar 2023.
Acin kućerak, simbol sloge i prijateljstva
Vesti
0 Komentara

Acin kućerak, simbol sloge i prijateljstva

20. avgust 2023. godine

Tačno pre tri godine u tri velike stambene zgrade iza Fruškogorske ulice, u severnom delu Stare Pazove, ključeve od 169 stanova dobili su stanari izabrani na Javnom konkursu u okviru Projekta trajnog rešavanja stambenog pitanja izbeglih, prognanih i socijalno ugroženih lica. Nov blok je dobio ime Ulica Mire Brtke, po najpoznatijoj umetnici iz Stare Pazove, a stanari su vrlo brzo počeli da uređuju svoj novi životni prostor.

Već na proleće 2021. godine, osim na prozorima i terasama, cveće je niklo i oko pešačkih i biciklističkih staza. Vešti stanari napravili su klupe od paleta, od automobilskih guma rekvizite za dečji kutak, improvizovan je i roštilj, popločana prečica od zgrade do parkinga, sve solidarno, uz minimalna ulaganja i veliko lično angažovanje.

Trećeg leta, na travnjaku iza jedne od zgrada, zatičemo Acin kućerak, letnjikovac od drveta, podignut po ideji Aleksandra Ace Кabića.

-Želeli smo da napravimo nešto lepo, da mogu svi da koriste. Кomšije su dale saglasnost, a pre svega upravnik zgrade. Počeli smo pre oko dva meseca, ali ljudi su na poslu i ne mogu ceo dan da posvete ovome, tako da nekad radimo ceo dan, ali češće od četiri-pet sati popodne. Betonsku osnovu, ploču, smo izlili 20. juna. Sve smo sami pravili i finansijki učestvovali za materijal – kaže Aca.

Osim njega na ovom svojevrsnom projektu radili su Goran Ožegović, Dušan Ležaja, Nikica Bukorović, Branko Popović, Đura Škorić, Cane Angelovski, pomagale su i Anđelka Bukorović i Radmila Dobrijević. U četvrtak, kada ih je obišla ekipa Sremskih novina, napravili su dve nove klupe. U gradnji su najviše učestvovali stanari iz zgrade u senci koje je i napravljen Acin kućerak.

-Metalnu konstrukciju nam je napravio Dušanov drug, pričvrstili smo ankerima i zavrtnjima i metal i drvo za beton. Izdržljivo je. Betonska osnova i staza omogućile su da nam je suvo i čisto – dodaju prisutni među kojima je i komšija, koji je povredio nogu i dovezao se kolicima.

Sam Aca je osoba sa invaliditetom i kreće se pomoću hodalice.

-Iako smo svi samouki, nismo po profesiji ni stolari, ni bravari, ni zidari, naš objekat je izdržao veliku probu – ništa nije odletelo niti se pomerilo po onoj nezapamćenoj oluji! – ističu ponosni graditelji.

-Ovde smo se skupili sa raznih strana. Da je neko baš hteo tako da nas sastavi, ne znam da li bi uspeo. Кada smo došli pod krov, okačili smo našu i makedonsku zastavu i peškire, malo je mesta bilo da okačimo još koju zastavu. Najviše nas je iz ulaza broj 9 i 11. Često se sastajemo ovde da popijemo kafu, sok, pivce. Bude nas i do petnaestak. Za društvo koje je 70+, napolju su ostale klupe od paleta, ovde je „omladina“ – šali se Aca.

Omiljeno mesto za druženje biće pripremljeno i za zimu. Кako su najavili članovi uigrane ekipe samoukih graditelja, od kiše, snega i vetra biće zaštićen debelim najlonom, što neće narušiti estetiku Acinog kućerka.

B. Topalović

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: