• utorak, 3. oktobar 2023.
Vruća gibanica za vrele dane
Društvo | Zabava | Vesti | Pećinci
0 Komentara

Vruća gibanica za vrele dane

18. jul 2023. godine

Centralna manifestacija u okviru trinaeste Gibanicijade u Ašanji održana je u nedelju u popodnevnim satima, kada su posetioci mogli da uživaju kako u bogatom kulturno-umetničkom programu, tako i u jednom od najpopularnijih srpskih kulinarskih specijaliteta – gibanici.

Na štandovima udruženja žena i proizvođača testenina bile su izložene i gostima dostupne najbolje sremske i srpske gibanice. Dok je stručni žiri razgledao štandove i degustirao gibanice i ostale tradicionalne slatke i slane sremačke specijalitete, posetioci su uživali u bogatom kulturno-umetničkom programu, hladnom piću i toplim gibanicama. A posetilaca je, uprkos tropskoj vrućini, bilo više nego ikad, i stigli su iz svih mesta pećinačke opštine, ali i iz čitavog Srema i iz Beograda.

Kao i prethodnih i ove godine organizator je Turistička organizacija opštine Pećinci u saradnji sa Mesnom zajednicom Ašanja i Udruženjem žena “Lepota Ašanje”, a uz podršku Kulturnog centra Pećinci, dok je pokrovitelj manifestacije već tradicionalno pećinačka lokalna samouprava

Tokom trajanja manifestacije, 15. i 16. jula, na letnjoj pozornici nastupali su DNNT „Kupinik“ iz Kupinova, FD „Izvor Donji Tovarnik“, KUD „Karlovčić“, DNNT „Iskon“, Šimanovci, Folklorna sekcija i pevačka grupa „Svitac“ iz Deča, KUD “Miloje Beljinac” iz Skele, glumac Milan Dudić, književnik Stevan Vidović Brica i vokalna solistkinja Anastasija Maksić iz Ašanje. Oni su svojim nastupima učinili da ovogodišnja gibanicijada u Ašanji bude izuzetan kulturni događaj. A kako je manifestacija bila i takmičarskog karaktera, da sve protekne u fer atmosferi i uz nepristrasne ocene kvaliteta, potrudio se žiri u čijem sastavu su bili Nenad Pavlović, Branislava Markovinović, Boško Cucin i Mirko Stanković.

Po njihovoj oceni, najbolju gibanicu umesile su žene iz UŽ “Sremica” iz Pećinaca. Ogarčanke su imale najbolji kolač na kukuruzovini, SOZ iz Ašanje imala je najoriginalniji štand, UŽ “Sunčev cvet” iz Donjeg Tovarnika imao je najbogatiju korpu, UŽ iz Kovina dobilo je nagradu za najlepše štrikane igračke, a UŽ iz Rume – za najbolju štrudlu. Udruženje građana “Ruzmarin” iz Golubinaca nagrađeno je za najlepši štand, UŽ “Jefimija” iz Surduka za najlepši ručni rad, UŽ iz Stejanovaca za najlepše vanilice, “Tifani” iz Dobrinaca za najlepši ćilim, “Perla” iz Boljevaca za najlepšu vezenu sliku, UŽ iz Klenka za najbolje etno jelo, “Majka Angelina” iz Kupinova za etno štand, “Veselice” iz Deča za najhrskaviju gibanicu, “Kolevka Srema” iz Pećinaca za najbolji rad od pustovane vune i “Šimanovčanke” za najraznorsniju ponudu na štandu.

pecinci.org

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: