• nedelja, 16. jun 2024.
Finansijska podrška za početnike u poslovanju i mlade preduzetnike
Društvo | Vesti
0 Komentara

Finansijska podrška za početnike u poslovanju i mlade preduzetnike

18. jul 2023. godine

Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je da je danas raspisalo Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava po Programu podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju i mlade u 2023. godini.

Pravo da se prijave na Javni poziv imaju preduzetnici, mikro i mala privredna društva, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije dve godine u odnosu na godinu podnošenja zahteva, odnosno u 2021, 2022. ili 2023. godini.

Takođe, na Javni poziv se mogu prijaviti i preduzetnici, mikro i mala privredna društva, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije pet godina u odnosu na godinu podnošenja zahteva, odnosno u 2018., 2019., 2020., 2021., 2022. ili 2023. godini, a čiji osnivač i zakonski zastupnik je fizičko lice starosti do 35 godina.

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, koji je po ovlašćenju predsednice Vlade preduzeo ovlašćenja ministra privrede do izbora novog ministra, istakao je da je za ovaj program iz budžeta izdvojeno 300 miliona dinara.

Mali je naglasio da se ta sredstva dodeljuju bespovratno, istakavši da Vlada na ovaj način pruža podršku osnivanju i opstanku novih preduzeća, kao i mladim preduzetnicima.

On je objasnio da će se preostali iznos investicionog ulaganja finansirati iz kredita Fonda za razvoj, pri čemu je uputio poziv početnicima u biznisu i mladima da se prijave i na taj način dodatno osnaže svoj biznis, jer je ovo odlična prilika za njih, što se i pokazalo u prethodnim godinama.

Prema njegovim rečima, iznos ukupno odobrenih sredstava po zahtevu, uključujući i bespovratna i kreditna sredstva, ne može biti manji od 400 hiljada dinara, niti veći od šest miliona dinara.

Mali je napomenuo da se javni poziv odnosi na sva nezaposlena lica i privrednike koji su u početnoj fazi razvoja za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku opreme, alata i dostavnih vozila, tekuće održavanje poslovnog i/ili proizvodnog prostora, kao i za operativne troškove (do 20 odsto ukupnog ulaganja).

Ova finansijska podrška privrednicima predstavlja kombinaciju 30 odsto bespovratnih sredstava države i 70 odsto povoljnog kredita Fonda za razvoj.

Ukoliko privredni subjekti pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u treću ili četvrtu grupu razvijenosti, u skladu sa članom 12 Zakona o regionalnom razvoju i aktom Vlade kojim se utvrđuje jedinstvena lista razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave, u tom slučaju je kombinacija 40 odsto bespovratnih sredstava države i 60 odsto povoljnog kredita Fonda za razvoj.

Za privredne subjekte čiji su osnivači mladi do 35 godina starosti, 35 odsto su bespovratna sredstva države, a 65 odsto povoljni krediti Fonda za razvoj.

Ukoliko privredni subjekti pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u treću ili četvrtu grupu razvijenosti, onda je reč o 45 odsto bespovratnih sredstava države i 55 odsto povoljnog kredita Fonda za razvoj.

Javni poziv je otvoren dok iznos traženih bespovratnih sredstava ne premaši iznos raspoloživih sredstava za sprovođenje Programa za 35 odsto, koliko je prosečan procenat odbijenih, kao i odustalih zahteva pre rešavanja u prethodnim godinama, a najkasnije do 31.decembra 2023. godine.

Sve informacije i potrebnu dokumentaciju zainteresovani mogu pronaći na internet strani Ministarstva privrede i Fonda za razvoj, kao i na portalu preduzetnistvo.gov.rs.

srbija.gov.rs

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: