• subota, 30. septembar 2023.
U Šidu održana Skupština Podružnice bibliotekara Srema
Društvo | Vesti | Šid
0 Komentara

U Šidu održana Skupština Podružnice bibliotekara Srema

5. jun 2023. godine

U petak, 2. juna, u organizaciji domaćina Narodne biblioteke „Simeon Piščević“ Šid, održana je ovogodišnja redovna Skupština Podružnice bibliotekara Srema

Skupštinom su predsedavali Slavica Varničić, direktorka šidske Biblioteke, Jelena Glišović, predsednica Bibliotekarskog društva Srbije, Ružica Stanković, predsednica Podružnice bibliotekara Srema, a potom i Dragana Tojaga iz Narodne biblioteke „Dositej Obradović“ iz Stare Pazove.

Kako je ovo bila ujedno i izborna Skupština, izabrano je novo rukovodstvo Podružnice. Za delegate izabrani su Slobodan Kekić (Sremska Mitrovica), Dragana Đorđević (Ruma) i Vesna Stepanović (Inđija), za sekretara je izabrana Mirjana Delić (Sremska Mitrovica), a za novog predsednika Podružnice izabrana je Dragana Tojaga (Stara Pazova).

Jelena Glišović pohvalila je organizaciju skupa i dosadašnji rad Podružnice. Istakla je da je ovo jedna važna i vredna spona u kulturi, te da bibliotekari Srema treba da budu ponosni na nju i da nastave sa negovanjem ove tradicije uz podršku BDS-a.

U okviru struke, tema ovogodišnje Skupštine bila je „Proširena uloga biblioteka u lokalnoj zajednici“, a predavač je bila dr Dobrila Begenišić iz Narodne biblioteke Srbije. Izveštaj o radu Podružnice za 2022. godinu podnela je Ružica Stanković, bivša predsednica Podružnice, iz Biblioteke „Gligorije Vozarović“ Sremska Mitrovica. Izveštaj o „Susretima bibliografa u spomen na dr Georgija Mihailovića“, podnela je Tamara Barać iz Narodne biblioteke „Dr Đorđe Natošević“ iz Inđije. Izveštaj o Saboru bibliotekara Srema koji se održava svake godine u oktobru u Srpskoj čitaonici u Irigu podnela je Vera Novković, direktorka Čitaonice. Milijana Dmitrović Torma, kao glavna i odgovorna urednica, predstavila je novi, 23. broj Godišnjaka biblioteka Srema, koji objavljuje Podružnica bibliotekara Srema.

Tradicionalno, bibliotekari su se družili „S piscem u podne“, gde je gost Podružnice bio Srđan Malešević, šidski istaknuti pesnik. Nakon ugodnog programa, gostima je priređen obilazak grada Šida, u okviru kojeg su posetili Crkvenu riznicu Srpskog pravoslavnog arhijerejskog namesništva šidskog, Muzej naivne umetnosti „Ilijanum“ Šid i Galeriju slika „Sava Šumanović“ Šid.

J.B.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: