• ponedeljak, 29. april 2024.
NEKAD U SREMSKIM (2003): Najviša drvena kuća u Srbiji
Društvo | Sremska Mitrovica
0 Komentara

NEKAD U SREMSKIM (2003): Najviša drvena kuća u Srbiji

1. jun 2023. godine

Pisao: Zlatko Zrilić

Sreda, 18. jun 2003.

Nekoliko stotina poštovalaca prirode iz cele zemlje okupilo se prošle subote na Devetom susretu na Bari Zasavici gde je ove godine otvorena nova turistička destinacija mačvanskog prirodnjačkog bisera – pašnjak Valjevac.

Da se i u najtežim vremenima u poslednjih pola veka (proteklih devet godina) može napraviti u ovoj zemlji nešto lepo, atraktivno, poznato i svetski priznato, pokazao je i dokazao neverovatnom upornošću i pre svega, domišljatošću, rodonačelnik i realizator ideje projekta Bara Zasavica Slobodan Simić, savezni poslanik i doajen i predsednik sremskomitrovačkog Pokreta gorana. To se najbolje videlo na ovogodišnjem susretu u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica gde su posetioci imali priliku da vide i da se dive novim sadržajima Zasavica – najvišoj drvenoj građevini u Srbiji visokoj 17 metara, za čiju izgradnju je utrošeno 40 kubika hrastove građe sa Tare. Sa vrha ovog impozantnog vidikovca pruža se fascinantan pogled na Mačvu i Srem.

U saradnji sa “Jugomarkom” izgrađena je poštanska marka sa motivima Bare Zasavice čiji je autor akademska slikarka Marina Kalezić. Uz marke su promovisane i koverte sa istim motivima, a posetioci su tog dana bili u prilici da direktno sa Zasavice pošalju pismo, uživaju u vožnji turističkim brodom “Umbra” sa novog pristaništa, ali i da degustiraju sadržaje kotlića proverenih kulinarskih majstora, sve uz zvuke tanke žice tamburice.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: