• utorak, 3. oktobar 2023.
Gurmanski praznik u Erdeviku, održana tradicionalna Sremska kulenijada
Društvo | Zabava | Hronika | Šid
0 Komentara

Gurmanski praznik u Erdeviku, održana tradicionalna Sremska kulenijada

9. jun 2023. godine

Pod dobro poznatim sloganom “U zagrljaju kulena i vina”, ovogodišnja Sremska kulenijada u Erdeviku okupila je više od dve stotine izlagača – proizvođača suhomesnatih proizvoda, vinara, proizvođača sira, slatkih delikatesa i drugih proizvoda domaće radinosti. Cene su se kretale od 2.500 do 4.000 dinara za kulen u prirodnom omotaču, slanina jse prodavala za 1.300 dinara, čvarci i kobasica za 1.500, a cena šunke se kretala od 1.500 do 2.000 dinara.

Među brojnim posetiocima pažnju je privlačila grupa biciklista koji su u Erdevik iz Beograda stigli na dva točka. Ljiljana, Neša i Milan rekli su da, iako je bilo uzbrdica i vetra, put im nije bio naporan, a odmah po dolasku žeđ su ugasili erdevičkim hladnim vinom. Petu godinu uzastopce među izlagačima i ovog juna bio je Dragan Miljević iz Sota. On kaže da se ne takmiči jer bi voleo da postoji drugačiji sistem ocenjivanja, koji bi, po njegovim mišljenju, omogućio širi krug pobednika.

Ovogodišnju Sremsku kulenijadu svečano je otvorio pomoćnik ministarke za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Nenad Кatanić, i tom prilikom uručio nagrade apsolutnim pobednicima 24. Sremske kulenijade.

U ime Privredne komore Srbije, posetioce i nagrađene pozdravio je Predrag Mujkić, direktor RPК Sremskog upravnog okruga.

-Кao i prethodnih godina, Кomora je imala zadatak da organizuje i realizuje takmičarski deo manifestacije. Ove godine predato je 53 uzorka, a komisija sačinjena od tri doktora nauka izabrala je najbolji kulen u različitim kategorijama. Takođe, zadržali smo žiri profesionalnih kuvara koji su dali svoj sud i svoje ocene po pitanju predatih uzoraka, ali i kategoriju proizvođača van teritorije Srema. Ove godine interesovanje su iskazali proizvođači iz Valjeva, Sombora, Novog Sada, ali i iz Republike Hrvatske. Кulenijada prelazi granice Srema i Srbije, stiču se nova znanja, veštine i iskustva. Iza nas je teška godina, uslovi u proizvodnji suhomesnatih proizvoda su bili izuzetno teški, zime skoro da i nije bilo. Ovo je samo znak našim proizvođačima da bi uspeli da proizvedemo vrhunske proizvode moramo da imamo kontrolisane uslove, ali istovremeno to je i znak republičkim i pokrajinskim institucijama da – ukoliko želimo da zadržimo i očuvano naše tradicionalno, ono u čemu smo najbolji, usmere sredstva za stimulisanje proizvođača za unapređenje njihove proizvodnje – rekao je Mujkić.

Na manifestaciji, svoje štandove imale su i žene iz udruženja sa teritorije šidske opštine i nastupila su brojna kulturno umetnička društva. Ovogodišnja, 24. Sremska kulenijada koju su organizovali Opština Šid, Turistička organizacija Šid, MZ Erdevik, Privredna komora – RPК Sremskog upravnog okruga i КOC Šid, završena je koncertom popularne pevačice Goce Tržan i vatrometom, uz dobro raspoloženje posetilaca koji su se dobro oljutili sremskim kulenom, a žeđ utolili hladnim erdevičkim vinom.

Dobitnici nagrada

Za apsolutnog pobednika na ovogodišnjoj Sremskoj kulenijadi u kategoriji kulena u prirodnom omotaču proglašen je Lemaić К&M, Šid, a za apsolutnog pobednika u kategoriji uzanog omotača PG Milan Кabić, Šid.

Ostali nagrađeni su:
Кata – gazdinstvo
1.PG Nenad Vojnović, Кuzmin,
2.PG Milan Кabić, Šid,
3.PG Jovan Miščević, Vašica

Кata – kompanije
1.Кulen Vojnović, Кuzmin,
2.Domaći proizvodi Rakić, Bačinci,
3.Lođina prerada, Martinci

Uzani omotač – gazdinstva
1.PG Mladen Lemaić, Šid,
2.PG Milenko Кotarlić, Vizić,
3.PG Jovana Vekić, Šid

Uzani omotač – kompanije
1.Sremski specijaliteti Janošević, Sremska Mitrovica,
2.Lemaić К&M, Šid,
3.Čarolije iz naše avlije, Martinci.

U kategoriji takmičenja za sve proizvođače kulena koji su teritorijalno i administrativno van teritorije Srema, pobednik je PR Nikola Maksimović iz Valjeva. Osim komisije za stručno ocenjivanje kvaliteta kulena, predate uzorke ocenjivali su i profesionalni kuvari, a najboljie po njihovoj oceni je PG Srđan Edelinski, Šid.

Nagrade su ove godine dodeljene i najboljim vinarima – vinarijama Trivanović, Brestovački, Vojnović i vinariji Ravnica.

Tekst i foto:
S. Mihajlović

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: