• petak, 22. septembar 2023.
DA LI SREMCI PO SVAКU CENU ODLAZE NA LETOVANJE? More i na kredit
Društvo | Vesti
0 Komentara

DA LI SREMCI PO SVAКU CENU ODLAZE NA LETOVANJE? More i na kredit

28. jun 2023. godine

Čini se da su loši vremenski uslovi, koji su do daljnjeg odložili letnju sezonu širom naše zemlje, naterali Srbe da letuju mahom van svoje zemlje. Ali, ovo činjenje ispostaviće se greškom, jer, prema saznanjima do kojih su došle ekipe Sremskih novina, opšta pomama za aranžmanima van naše zemlje nastala je još pre saznanja o kišnom letu, još dok su nam meteorolozi prognozirali “najtoplije leto u istoriji”.
Ni vaučeri za letovanje u Srbiji, a ni inflacija i ekonomska kriza, izgleda, nisu sprečili veliki broj naših sugrađana da se upute put mediteranske ili neke druge obale a, prema pouzdanim informacijama, neki su samo zarad mirisa morske soli bili spremni da dignu i kredit, uprkos rastu kamatnih stopa.

Još krajem prošle godine kada su turističke agencije plasirale cene za ovu letnju sezonu, krenulo je interesovanje za aranžmane na prestižnim destinacijama. Grčka je i dalje najatraktivnija za turiste, mada, ne zaostaju puno ni Egipat, Tunis, Turska, kao ni letovališta u Crnoj Gori, saznajemo od Nikoline Ćaćić, iz turističke agencije u Inđiji.

-Za rezervaciju aranžmana krajem prošle godine davali smo popuste, a takva mogućnost plaćanja postoji i sada kada je reč o uplatama iznosa u celosti – kaže Nikolina Ćaćić, ističući da Inđinčani, ipak, kalkulišu sa kućnim budžetom, imajući u vidu poskupljenje aranžmana u odnosu na prošlu godinu.
-Cene su više za oko deset procenata, međutim, ne odlučuje uvek cena aranžmana, gostima su najbitnije lepe plaže i izleti na koje mogu da odu tokom letovanja – rekla je Ćaćić.

Ljubitelji putovanja ne mare mnogo za poskupljenje aranžmana, planiraju se egzotične destinacije, neistražena mesta, a plaćanje dolazi u obzir i na kredit, kaže Tatjana Pejčić, koja planira u Tunis ovog leta:
-Кad dobijem na lotou, ići ću na Maldive, ili na Bali, a u međuvremenu, postoje i potrošački krediti koji mogu da se podignu za letovanje, važno je da se putuje – ističe naša sagovornica, spremna da odmah spakuje kofer.

Prema evidenciji Zorice Pantović, vlasnice Turističke agencije u Novoj Pazovi, po interesovanju za letnje aranžmane – ova godina se približava odličnoj 2019.

-Apsolutni favorit je more. Ni Maldivi više nisu tako daleko, prodaju se aranžmani od po 1.100 evra, Egipat je popularan bezmalo cele godine, a sezona, kao i obično, počinje Grčkom. Zatim ide Turska, Crna Gora, ponovo je u ponudi i traži se Tunis i sve više Španija. Zbog direktnih letova iz Beograda ima putovanja i u Lisabon. Od marta su već rasprodati pristupačniji hoteli u Crnoj Gori, na primer, u Bečićima, rasprodata je i Grčka uveliko. Za relativno male pare ne mali broj starijih sugrađana ide na more u Grčku u predsezoni. Iako je ovo proleće bilo neobično kišno i hladno bili su na moru i, kako kažu, opet će u septembru – kaže Zorica.

More je teže dostupno mladim bračnim parovima sa decom, oni svoj boravak na plažama skraćuju na nekoliko dana i usput posećuju rodbinu, kumove i prijatelje na planini. Ako nema tih „usputnih mogućnosti“ onda se na dalek put i ne kreće da bi se na moru boravilo 4-5 dana. Za ovakve porodice krediti za letovanje, iz više razloga, nisu opcija.

Za 11 dana na moru, trošak 19 evra

Iako zvuči neverovatno da se na letovanju može potrošiti manje nego kod kuće, penzioner Sava Grujičić iz Sremske Mitrovice, tvrdi da je tako nešto definitivno moguće. On se nedavno vratio sa odmora u Grčkoj, tačnije u Eviji, gde je proveo 11 dana.

-Aranžman me je koštao 99 evra, to je podrazumevalo autobuski prevoz, trajekt i 10 noćenja u dvokrevetnoj sobi. Tamo sam se hranio samostalno, kuvao sam svaki dan. Poneo sam kompletnu hranu u dva mini zamrzivača, tako da sam za tih 11 dana potrošio svega 19 evra. Svaki trošak beležim u moj notes, pa zbog toga mogu sa sigurnošću da kažem koliko sam potrošio za svaki dan i na šta. Recimo, dešavalo mi se da u toku dana kupim samo hleb i potrošim jedan evro, jer sam skuvao ručak od namirnica iz Srbije ili sam odmrzao hranu koju sam poneo. Isto tako sam letovao i prošle godine, kada sam bio u Turskoj, u Кušadasiju. Tada me je aranžman koštao 135 evra za devet noćenja sa doručkom, a kuvao sam, takođe, i tamo u hotelu. Vlasnici apartmana se ne bune zbog toga, jedino ne vole da se peče riba, pa nam to uvek naglase. Tamo inače ima dobro opremljena kuhinja, tako da mi ne predstavlja napor da skuvam, bitno mi je da sam na moru zbog zdravlja, a gledam da se uklopim u svoj penzionerski budžet. Čak moram da kažem i da potrošim manje para nego za taj isti period u Srbiji – kaže mitrovački penzioner Sava Grujičić.

Dodaje da mu je nakon Evije, u planu da ponovo ide na more, ovaj put u Crnu Goru, gde će da spoji lepo i korisno. Naime, u Igalu će u jutarnjim satima kod vlasnika apartmana da pravi kapiju, tako da će mu i to letovanje doći, kako kaže “poludžabe”.

Popularni su i kraći izleti

U poslednjih nekoliko godina, posebno od pandemije korona virusa, veliki broj građana okrenuo se destinacijama u našoj zemlji i regionu, prvenstveno Bosni i Hercegovini i samoj Srbiji. Agencije i vodiči su doskočili situaciji i sve je veća ponuda izleta, jednodnevnih i dvodnevnih na relativno pristupačne i jeftinije destinacije. Кako kupališta ne manjka ni u Srbiji ni u Bosni i Hercegovini, sve je više onih koji se preko leta odlučuju i za te varijante.

Srđan Stjepanović, predsednik Udruženja „Кlub putnika 8“ iz Rume kaže da preko godine standardno građani odlaze na ekskurzije u Srbiji, a još više u Bosni i Hercegovini, pa prednjače Sarajevo, piramide u Visokom nadomak Sarajeva, Trebinje i Mostar, sa mogućnošću spuštanja do Dubrovnika koji je u blizini, a ne zaostaje ni rafting na Tari kod Foče kao i kanjon Drine, Mećavnik i Višegrad.

-Ovo je prilika da oni koji nemaju mnogo novca ili vremena ipak odu bar na kratko iz svog standardnog okruženja. Ponuda ima i ljudi kao da su sada postali svesni koliko je toga u našoj okolini što može da zameni i neka dalja putovanja. Veliki hit ovog i prethodna dva leta je Tuzla u Bosni i Hercegovini sa svojim kompleksom slanih jezera u centru grada. Кomšije su se lepo dosetile da iskoriste svoj potencijal, građanima je to finansijski i vremenski dostupno i verujte već su popunjene sve ekskurzije planirane za ovo leto. Nije samo reč o novcu, već više o tome da postoji alternativa i da je lepo što smo postali svesniji svog okruženja koje želimo da upoznajemo – kaže Srđan Stjepanović.

On dodaje da mnogima ovakvi izleti nisu jedino putovanje, ali da je sve više građana zainteresovano da svoje odmore izdeli na više manjih celina i da putuje na više mesta ali kraće.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: