• sreda, 27. septembar 2023.
Izložba Majde Kurnik otvorena do 15. ma
Društvo | Hronika | Sremska Mitrovica | Kultura
0 Komentara

Izložba Majde Kurnik otvorena do 15. ma

11. maj 2023. godine

Izložba Majde Kurnik, otvorena 4. aprila, zbog velikog interesovanja i njenog značaja, produžena je do 15. maja tako da će publika moći u njoj da uživa još nekoliko dana.

-Izuzetno sam ponosna što je izložba „Život pretočen u slike“ naišla na takav odziv publike koja je umela da prepozna prave umetničke vrednosti. Drago mi je što smo kroz ovu izložbu uspeli da vratimo sećanje na umetnicu koja je prerano izgubila svoj život, a koja je svojim delima i raskošnim talentom dala svoj doprinos umetnosti beogradskog slikarskog kruga i ostavila neizbrisiv trag na sprsku modernu umetnost XX veka. Zahvalana sam galeriji Lazar Vozarević na izuzetnoj saradnji, jer smo izložili dela iz privatne kolekcije koja nisu uvek dostupna publici – izjavila je Tijana Stojiljković, istoričar umetnosti i autor ove izložbe.

Majda Кurnik (1920-1967) umetnički se formirala u Beogradu nakon što je njena porodica bila primorana da napusti Sloveniju. Pohađala je poznatu školu Mladena Josića, zatim upisala Likovnu Akademiju gde je za profesore imala Mihajla Petrova, Ivana Tabakovića, Đorđa Andrejevića Кuna, Кostu Hakmana i Marka Čelebonovića, a onda se nakon diplomiranja, usavršavala u Državnoj majstorskoj radionici kod slikara Mila Milunovića. Boravila je na studijskim putovanjima u Italiju i u dva maha u Parizu kao stipendista fonda Moše Pijade.

Član Udruženja likovnih umetnika Srbije ( ULUS) postala je od 1951. godine. Prvi put je izlagala na izložbi Samostalnih 1951. Aktivno je učestvovala na izložbama ULUS-a, Oktobarskog salona, Beogradske grupe. Samostalno je izlagala u Galeriji Grafičkog kolektiva u Beogradu 1953. Dobitnica je prve nagrade na Festivalu omladine 1948. godine. Umrla je u Beogradu, maja 1967. godine.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: