• četvrtak, 18. jul 2024.
Da se ne zaboravi maj 2014. godine
Hronika | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Da se ne zaboravi maj 2014. godine

15. maj 2023. godine

Sednicom Gradskog štaba za vanredne situacije, izložbom fotografija u Gradskoj kući i postavljanjem panela i džakova na keju, obeležena je deveta godišnjica uspešne odbrane od poplava koje su pretile Sremskoj Mitrovici maja 2014. godine.

Gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović podsetila je da je Sava tada dostigla svoj istorijski maksimum od 863 centimetra i uputila veliku zahvalnost svim službama, ljudima iz Sremske Mitrovice i drugih gradova, za sve što su učinili tokom odbrane od polava 2014. godine.

– Svakog maja meseca ne možemo da se ne setimo te 2014. godine kada je naš grad bio ugrožen od poplava. Reku Savu svi Mitrovčani volimo u letnjem periodu, ali nam je tada pokazala svoje drugo lice i da uvek moramo biti na oprezu. Iskoristili smo Sednicu Gradskog štaba za vanredne situacije da se podsetimo kako je bilo 2014. godine kada su sve službe zajedno sarađivale i uspele da odbrane naš grad od poplava. Postavljanjem panela i džakova na keju hteli smo da napravimo kontrast da vidimo kako se nekada branio grad, a kako sada može ako bude trebalo. Te 2014. godine smo pokazali neverovatnu slogu i energiju, koja je i obeležila majske poplave i pokazala da smo u kriznim situacijama svi jedinstveni – rekla je gradonačelnica Milovanović.

Direktor VDP “Galovica” Jovica Gagrica podsetio je da grad na Savi danas poseduje savremene montažno – demontažne panele kao siguran vid odbrane od poplava, koji su visoki od 1,2 do 1,8 metara u odnosu na sadašnje kote keja i osvrnuo se na aktuelnu situaciju sa vodostajem.

– Danas je Sremska Mitrovica mnogo opremljenija nego te 2014. godine, poseduje 1150 metara panela koji se montiraju u roku od tri sata ukoliko bude potrebe. Trenutno nema problema na slivu reke Save kada je reč o vodostaju, u januaru smo imali redovne odbrane od poplava u Sremskoj Mitrovici i par dana vanredne na novom mostu kod Sremske Rače i nasipu Klenak. Trenutna situacija je povoljna uprkos padavinama i nepredvidivom mesecu maju. Svakodnevno pratimo situaciju – istakao je Gagrica.

Maja 2014. godine oko 20 hiljada stanovnika evakuisano je iz kritične zone jer su prognoze o eventualnom prodoru vode nagoveštavale da bi 40% grada bilo potopljeno. Tih dana postavljeno je preko 700 hiljada džakova duž nasipa, a pored Mitrovčana u odbrani grada od reke Save učestvovali su ljudi iz drugih krajeva Srbije, Kosova i Metohije i zemalja regiona.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: