• nedelja, 19. maj 2024.
Kraljice ponovo na rumskim sokacima
Društvo | Hronika | Sremska Mitrovica | Vesti
0 Komentara

Kraljice ponovo na rumskim sokacima

5. jun 2023. godine

Kraljice su na Duhove po deveti put nakon liturgije u sabornoj crkvi u Rumi izašle na ulicu među narod, gde i pripadaju.

Kraljički običaj obnovljen je pre devet godina i postaje deo svakodnevnog života građana Rume svake godine na Duhove, kada devojke iz Ansambla narodnih igara i pesama „Branko Radičević“ Ruma obučene u najlepše nošnje ophode ulice i domaćine i pevaju za radost, blagostanje, zdravlje.

-Istraživanje je započelo još 2013. godine, kada je lokalna samouprava prepoznala važnost i validnost projekta „Da i našim šorom Kraljice krenu“. U saradnji sa crkvom Svetog Duha u Rumi, na dan slave tog hrama 2015. godine one su prvi put prošle rumskim sokacima i tako ponovo vratile običaj gde mu je mesto, u narod. Posle 150 godina Kraljice su se vratile na naše sokake – rekao je ovim povodom Petar Popović, umetnički rukovodilac ANIP “Branko Radičević“ Ruma.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: