• ponedeljak, 11. decembar 2023.
Obeležen Svetski dan bubrega, na transplantaciju čeka 800 pacijenata
Društvo | Hronika | Sremska Mitrovica | Vesti
0 Komentara

Obeležen Svetski dan bubrega, na transplantaciju čeka 800 pacijenata

9. mart 2023. godine

Ovogodišnji Svetski dan bubrega dočekujemo sa dramatičnim padom broja transplatacije organa u našoj zelji. Na transplataciju bubrega čeka više od 800 pacijenata, jetre preko 60, srca oko 50, a pluća više od 70 ljudi.

Nakon vidljivih pomaka u poslednjih 10-tak godina, epidemija kovida je gotovo zaustavila program transplatacije. I pored napora lekara, građani ne pristaju da doniraju organe preminulog člana porodice i time produže život onome kome je organ potreban. U Srbiji je u protekloj godini urađena samo jedna kadaverična i 13 živosrodnih transplatacija bubrega. Ova statistika stavila je Srbiju na dno evropske lestvice.

Broj transplatacija koji je baziran na humanosti i dobroj volji pojedinca je komleksan multidisciplinarni timski rad kojim se meri stopa razvijenosti jednog društva. Za neke organe kao što su srce, pluća, jetra transplatacija je jedini način da bolesnik nastavi život.

Кada je reč o bubrezima, transplatacija u odnosu na dijalizu, obezbeđuje viši stepen oporavka organizma, bolji kvalitet života i ukupan stepen socijalne rehabilitacije.

U odeljenju hemodijalize mitrovačke Opšte bolnice, danas je povodom Svetskog dana bubrega organizovano druženje i posluženje za pacijente, a obolele je posetila Slađana Mirčeta, zaštitnica prava pacijenta iz Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine, sa kojom bolnica ima uspešnu saradnju.

Medicinska sestra u ovom odeljenju i zamenica predsednika Udruženja bubrežnih invalida Grada Sremska Mitrovica, Violeta Srbljanin, iskazala je zadovoljstvo, što se, nakon dužeg vremena, registruje pomak u svesti građana o značaju doniranja organa i što je mitrovačko Udruženje u prva četiri u zemlji koje se uključilo u Nacinalnu kampanju doniranja organa. Tome u prilog ide i činjenica da su nedavno u КC Vojvodine urađene dve kadaverične transplatacije bubrega.

-U našoj ustanovi trenutno se dijalizira oko 100 pacijenata, imamo i 11 novih. Za vreme korone dijaliza je radila 24 sata, ne samo u odeljenju nego i u Jedinici intenzivne nege i odeljenju u Hirurškom bloku. Trenutno nemamo ni jednog pacijenta pozitivnog na korona virus. I lekari i medicinske sestre maksimalno su posvećeni svim pacijentima, a pored brige o njihovom zdravstvenom stanju, važna je stalna borba i potreba da se probudi svet građana, da transplatacijom nekome dajemo novi život – izjavila je Violeta Srbljanin.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: